Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen en zangeres Selah Sue hebben maandagmiddag letterlijk de actieweek ingeluid van de campagne 4voor12, die het taboe rond psychische problemen wil doorbreken. Om exact 4 minuten voor 12 lieten ze de klokken van de basiliek van Koekelberg weerklinken. Ze roepen nu zoveel mogelijk mensen op om aandacht te besteden aan het probleem.
Vandeurzen en Selah Sue luiden klokken voor psychische problemen
Volgens initiatiefnemer Te Gek! ? Krijgt een op de vier mensen in zijn leven te maken met een psychische probleem. Toch rust er nog altijd een taboe op het onderwerp. Bijna 60 procent van de mensen met psychische problemen praat er niet over of zoekt geen hulp.
Te Gek! ? wil, in samenwerking met VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suicidepreventie) en VVGG (Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid) dat taboe doorbreken. Nog de hele week roepen ze bedrijven, scholen en andere organisaties op om elke dag om 11.56 uur (4 voor 12) een belletje te laten rinkelen, met bijvoorbeeld een wekker, schoolbel, sirene of alarm.
Het is ook de bedoeling om met #4voor12 viraal te gaan op de socialemediasites. De mensen kunnen via die hashtag duidelijk maken dat ze aandacht willen besteden aan mensen met een psychische probleem. Met 4voor12 wordt wordt niet enkel de urgentie van het probleem aangeduid. Het is ook een verwijzing naar de vier signalen waaraan je kan herkennen dat iemand met een psychisch probleem kampt: verandering in gedrag, verandering in emoties, zich terugtrekken en zeggen dat het niet goed gaat.
"De campagne werd eind augustus al opgestart. Maar 4 december (4/1)2 is een symbolische dag waarop we iedereen oproepen om hieraan aandacht te besteden", zo legt Kirsten Pauwel (VLESP) uit. "We willen de Vlamingen tonen dat je hierover moet durven spreken. Want het taboe is in vlaanderen groter dan in bijvoorbeeld Nederland. Dat zie je ook in de zelfdodingscijfers."
"Daarom is het ook belangrijk dat we de mensen hieraan blijven herinneren", zegt ook zangeres Selah Sue, de meter van Te Gek! ? "Mensen moeten alert blijven voor de signalen, maar ze moeten er ook iets mee doen. Ze moeten het gesprek durven aangaan, ook al is dat vaak ongemakkelijk."
Lees meer over: Koekelberg , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.