Vlaanderen maakt "een historische vergissing" door niet meer te investeren in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Dat zegt Brussels VGC-collegelid voor Onderwijs Guy Vanhengel (Open VLD). Ook Groen vindt dat Vlaanderen veel meer moet doen.
Vanhengel: ‘Ook Nederlandstaligen vinden geen plaats meer’
Vanhengel reageert op de cijfers die het Lokaal Overleg Platform (LOP) donderdag voorstelde. Uit die cijfers blijkt dat het plaatstekort in Nederlandstalige scholen in het Gewest blijft groeien.
Het tekort is zo groot dat ook kinderen die thuis Nederlands spreken nu al uit de boot beginnen vallen. Dit jaar zullen zo 400 kinderen van de onthaalklas tot het eerste leerjaar geen plaats vinden in een school van keuze. De kans dat ze in een andere Brusselse school terecht kunnen is erg klein. Het totale aantal beschikbare plaatsen is immers zeer beperkt.
Onderinvestering
Minister Vanhengel wijst met een beschuldigende vinger naar Vlaanderen. “De Vlaamse regering investeert al jarenlang te weinig in Brussel en ik denk dat de N-VA daarin een doorslaggevende rol speel", aldus Vanhengel. "Vlaanderen moet meer geld vrijmaken voor het Nederlandstalig onderwijs en zo haar verantwoordelijkheid als Vlaamse Gemeenschap opnemen in Brussel. Kinderen en hun ouders hebben immers recht op onderwijs en de overheid moet daaraan voldoen, welke taal zij ook spreken."
Vanhengel benadrukt dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie al jaren al het mogelijke doet om bijkomende plaatsen te creëren. Zo ging er de voorbije vier jaar 48 miljoen euro naar bijkomende klassen en klassen.
'Kwetsbaren eerst uit de boot'
Ook Brussels parlementslid Elke Van den Brandt en Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman van Groen zijn "zwaar ontgoocheld door het gebrek aan investeringen" en vinden dat de Vlaamse overheid "een verpletterende verantwoordelijkheid draagt".
"Willen we jonge ouders in ons gewest houden, dan moeten we voor ieder kind een plek voorzien. Willen we genoeg scholen hebben voor de toekomstige generatie, dan moeten we nu massaal investeren. Bij onvoldoende capaciteit zijn het bovendien altijd de meest kwetsbaren die het eerst uit de boot vallen."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.