Minister van Studentenzaken Guy Vanhengel (Open VLD) is met de Erasmushogeschool en de Franstalige tegenhanger daarvan in gesprek over een tweetalige lerarenopleiding, waarvan het diploma door beide gemeenschappen erkend wordt en waarmee je les kan geven in zowel Frans- als Nederlandstalig onderwijs. Hij wil de opleiding volgend jaar al van start laten gaan.
Vanhengel: 'Tweetalige lerarenopleiding voor volgend schooljaar'
Vanhengel, die binnen het VGC-college ook bevoegd is voor Onderwijs, had al eerder aangekondigd voorstander van een dergelijke opleiding te zijn. Maar de plannen zijn inmiddels heel wat concreter.
"We zijn bezig met een samenwerking tussen de Erasmushogeschool Brussel en de Franstalige tegenhanger (INSAS, DM). De bedoeling is om ondanks de splitsing toch tot een gelijklopend curriculum te komen waar beide gemeenschappen zich in kunnen vinden", zegt hij in De Moeial, het studentenblad van de VUB.
"Daar zal ook een zeer taalgebonden opleiding worden aan toegevoegd waar je op het einde als perfect tweetalige uitkomt. Het is ook de bedoeling dat je diploma de erkenning krijgt in de twee gemeenschappen en dat je vervolgens kunt lesgeven in Frans- en Nederlandstalig onderwijs."
Prioriteit voor het beleid
Die tweetaligheid is makkelijk te garanderen omdat je vanuit twee eentalige instellingen vertrekt, zegt Vanhengel aan De Moeial. "Veel tweetalige dingen kantelen naar de eentaligheid omdat de basis er niet evenwichtig is. Als er 90 procent Franstaligen zijn, en 10 procent Nederlandstaligen, dan weet je dat die 10 procent heel snel Frans gaat praten. In dit geval krijg je een normale evenwichtige instroom en tweetalige instellingen die het aansturen. Op dat niveau heb je perfect tweetalig personeel nodig."
Vanhengel zegt volgend schooljaar al te willen starten. "We hebben het voorbije jaar hard gewerkt om elkaars systemen te leren kennen, want die waren uit elkaar gegroeid. In het regeerakkoord van de Franse (Cocof) en Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) staat dat we daar de middelen voor vrijmaken, het is een prioriteit."
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.