Ook de financiële mogelijkheden van een rijke gemeente als Ukkel zijn niet onbeperkt. “Hogere overheden moeten ophouden taken af te wentelen op gemeenten en OCMW’s ,” zegt Jean-Luc Vanraes (Open VLD), OCMW-voorzitter in Ukkel en voormalig minister van Financiën.
Vanraes wil meer info over geschorste werkzoekenden
De RVA schorst steeds meer werkzoekenden die zich onvoldoende laten activeren en daar draaien de OCMW’s voor op. Eerder klaagde Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) hierover, Vanraes volgt hem : “Ik sta achter de schorsingen, maar zolang Actiris niet evenveel begeleiders van werkzoekenden inzet als in Groot-Brittannië – één per 38 - zal het schorsingsbeleid geen vruchten afwerpen.” Vanraes is op middellange termijn evenwel niet pessimistisch: hij heeft voluit vertrouwen in de algemeen directeur van Actiris, Gregor Chapelle.
Ukkel is een rijke gemeente, maar telt toch 4.000 werklozen en 1.300 leefloners . Vanuit het OCMW begeleidt Promojob leefloners naar een baan of helpt bij integratie of met taalcursussen. Vanraes : “De RVA moet dringend meer info geven over de reden van de schorsing, als wij die niet kennen verliezen Promojob en de leefloners veel te veel tijd vooraleer de echte begeleiding kan aanvangen.”
Maar ondertussen moeten gemeenten en OCMW’s wel roeien met de riemen die ze hebben. Nieuwe belastingen? “Nee,” zegt Vanraes, “Ik steun de oproep van de Brusselse regering om geen nieuwe taksen te heffen, maar dan mogen er ook geen nieuwe opdrachten bijkomen.”
Het OCMW van Ukkel heeft ook een opvangtehuis voor kinderen die door het gerecht, jeugdzorg of de sociale dienst van het OCMW tijdelijk geplaatst worden, het Cité de l’Enfance Asselbergs. Er worden 33 kinderen opgevangen, waarvan één uit Ukkel, maar de Franse Gemeenschap geeft maar subsidies voor 22 kinderen. “Totaal onverantwoord,” zegt Vanraes, “vzw’s die kinderen opvangen worden voor het volle pond gesubsidieerd.” Vanraes heeft zich beklaagd bij Evelyne Huytebroeck (Ecolo), minister van Jeugd in de Franse Gemeenschapsregering, maar hij ving bot. Het OCMW van Ukkel moet jaarlijks 400.000 euro opleggen. Het tehuis bestaat al sinds 1926.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.