Veel carjackings in scène gezet
Bij één op vier carjackings en autodiefstallen bestaat een sterk vermoeden dat het gaat om opgezet spel. "In de helft van die gevallen, dus bij één autodiefstal op acht, wordt de fraude ook effectief bewezen en wordt er een dossier overgemaakt aan het parket," zegt Peter Wiels van Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeringssector, aan brusselnieuws.be.
Dergelijke verzekeringsfraude is meestal het werk van internationale bendes. "Mensen met dure wagens worden benaderd om in het verhaal mee te stappen. Er wordt een 'diefstal' georganiseerd en daarna wordt het geld van de verzekering verdeeld. De auto wordt naargelang het type verkocht in Afrika of in Oost-Europa."
Daarnaast wordt in grote steden zoals Brussel ook verzekeringsfraude gepleegd door ongevallen te ensceneren. "Mensen kunnen op korte tijd een paar duizend euro verdienen door twee wagens te laten botsen. Dat gebeurt doorgaans met een half wrak en een auto die nog iets kan opleveren. Ze strijken het verzekeringsgeld van die laatste op maar laten hem niet herstellen. Beide auto's gaan dan naar de schroothoop."
Voorrangsjager
In het voornoemde geval zijn beide auto's betrokken partij maar het komt ook voor dat onschuldige burgers het slachtoffer worden van soortgelijke fraudeurs. Denk aan voorrangsjager Mounir in de film 'Les Barons' die nietsvermoedende chauffeurs aanrijdt en zich beroept op de voorrang van rechts. "Er zijn dergelijke gevallen bekend maar dat komt gelukkig maar zelden voor."
Volgens een Europese studie dient 5 tot 10 procent van elke verzekeringspremie om fraudegevallen te dekken. "Dat betekent dat iedere verzekerde Belg als het ware tussen de 82 en 165 euro te veel betaalt voor zijn verzekering," aldus nog Wiels. "De laatste jaren lopen wel steeds meer fraudeurs tegen de lamp omdat de verzekeringsmaatschappijen werk hebben gemaakt van de strijd tegen fraude."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.