'Veiligheid zone Zuid lijdt onder cipiersstakingen'
Lees ook: Nieuwe staking in gevangenis Sint-Gillis
"De druk dat die de stakende cipiers op ons politiepersoneel leggen, is stilaan onhoudbaar", vindt Van Goidsenhoven. Volgens de Anderlechtse burgemeester komen daardoor patrouilles in het gedrang op de Zuidmarkt, bij de beveiliging rond Vorst Nationaal, bij grootscheepse alcoholcontroles en voor anti-inbraakacties.
Vrijdag wordt voor de vierde keer in twee weken gestaakt in de gevangenis van Sint-Gillis. Omdat de leefomstandigheden in de gevangenis van Vorst zo slecht zijn, probeert het directoraat-generaal van de penitentiare instellingen de druk van de ketel te houden door gevangenen van Vorst naar Sint-Gillis over te plaatsen. Maar ook daar is er een grote overbevolking, waartegen de cipiers staken.
De acties gebeuren systematisch plaats op maandag en een vrijdag, niet in het weekeinde, wanneer de cipiers beter verdienen. Dat schrijft De Standaard.
Bij de meeste stakingen levert de lokale politiezone Zuid drie secties van een negental agenten, schrijft de krant. Voor Sint-Gillis betekent dat dat achttien agenten instaan voor 780 gevangenen.
Geen overleg
De vakbonden in de gevangenis van Sint-Gillis klagen dat er geen overleg meer gepland is met het ministerie van Justitie over de overbevolking in de gevangenis. Gino Hoppe van de socialistische vakbond kondigt op FM Brussel aan dat er alvast al volgende maandag en vrijdag wordt voortgestaakt. "De actie gaat verder zolang er geen overleg is." Volgens het gevangeniswezen is er al overleg geweest, maar nog geen akkoord bereikt.
Eerder besliste burgemeester Magda De Galan (PS) van Vorst om een beperking op te leggen op het aantal gedetineerden in de overbevolkte Vorstse gevangenis.
Lees meer over: Vorst , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.