Veiligheidsplan voor Anderlecht
Dit alles werd beslist op een speciale vergadering naar aanleiding van de recente incidenten in Anderlecht. Zowel de burgemeester van Anderlecht, Gaëtan Van Goidsenhoven (MR), als minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) en de Brusselse procureur Bruno Bulthé namen deel aan de vergadering.
Federale steun
De afgelopen weken wordt Anderlecht geplaagd door bendes jongeren die incidenten uitlokken. Er werden bussen van het openbaar vervoer bekogeld en er werd zelfs een politiepatrouille beschoten met een luchtdrukgeweer. Drie jongeren werden opgepakt maar een dag later alweer vrijgelaten, tot groot ongenoegen van de Anderlechtse burgemeester.
Om de problemen aan te pakken krijgt de lokale politie nu steun van het interventiekorps van de federale politie. Die zou bij belangrijke incidenten kunnen tussenkomen, maar zou ook kunnen inspringen om bijvoorbeeld gevangenentransporten uit te voeren, zodat de lokale politie meer op het terrein kan aanwezig zijn.
Onveiligheidsgevoel
Tegelijkertijd hebben de verschillende actoren toegegeven dat het probleem breder is dan enkel politieaanwezigheid. "Kuregem is een wijk met potentieel, maar er heerst door de schuld van de jongerenbendes een onveiligheidsgevoel, terwijl de bewoners net rustig willen leven," zei burgemeester Van Goidsenhoven. "Om de wijk uit de problemen te halen, hebben we alle mogelijke steun nodig en ik ben blij dat iedereen dat nu ook beseft."
"Daarom zal er in overleg een speciaal veiligheidsplan voor de politiezone worden opgesteld waarin straatcriminaliteit een prioriteit zal zijn," legde minister van Justitie Vandeurzen uit. "Op die manier kunnen we onze acties concretiseren. Ook het parket zal bij dat overleg betrokken worden zodat de justitiële aanpak naadloos op de politionele kan aansluiten."
Brussels procureur Bruno Bulthé benadrukte dat er in Brussel geen wetteloze wijken bestaan, en dat er alles aan gedaan zal worden om de probleemwijken aan te pakken. Hij benadrukte ook dat de opgepakte jongeren die betrokken waren bij de incidenten en die nadien weer vrijgelaten werden, wel degelijk vervolgd zullen worden.
Sneller reageren
"In de toekomst denken we er ook aan om onze substituten op het terrein te laten afzakken bij veiligheidsoperaties en om sneller gebruik te maken van het snelrecht en van rechtstreekse dagvaardingen om daders te vervolgen," aldus Bulthé.
Tenslotte moet er volgens minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael ook op maatschappelijk vlak een en ander bewegen in de betrokken wijken: "We mogen niet blind blijven voor het feit dat de bewoners van die gemeenten kampen met uitzichtloosheid, slechte huisvesting en andere sociale problemen. Ook die moeten aangepakt worden."
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.