De politieke discussie rond het al dan niet toelaten van de boerkini, een zwempak dat het volledige lichaam van moslimvrouwen bedekt, waait ook over naar Brussel. De Brusselse zwembaden laten de boerkini niet toe, maar de vraag vanuit de moslimgemeenschap is ook haast onbestaande, klinkt het bij de beheerders van de zwembaden. “Allemaal politiek gespin.”
Verbod op boerkini in Brussel: 'Allemaal politiek gespin'
Het al dan niet toelaten van de boerkini beheerste de afgelopen dagen het nieuws nadat enkele Franse badsteden zoals Cannes het kledingsstuk banden van hun stranden. Het zwempak voor moslimvrouwen zou mensen voor de borst stoten en te veel controverse veroorzaken, klonk het bij de burgemeesters in kwestie. Woensdagochtend pikte ook N-VA bij monde van parlementslid Nadia Sminate in op de controverse door aan te kondigen een totaalverbod op de boerkini te willen uitvaardigen. De juridische haalbaarheid van zo’n verbod wordt nog onderzocht, maar N-VA wil hoe dan ook de boerkini bannen van de Vlaamse stranden en zwembaden.
In de Brusselse zwembaden is de boerkini zonder meer verboden. De Franstalige krant La Capitale berichtte woensdagochtend dat de boerkini wel was toegestaan in het zwembad Victoir Boin in Sint-Gillis, maar dat wordt met klem ontkend door het kabinet van burgemeester Charles Picqué. “Net zoals bij te lange zwemshorts of bermuda’s is het dragen van een boerkini absoluut verboden in het zwembad”, klinkt het bij het kabinet. “Te lange badpakken verstoren bovendien het automatische alarmsysteem dat redders verwittigt.”
Ook al lijkt het dragen van de boerkini een hot topic, in Brussel is er geen enkele aanleiding tot controverse, aldus het kabinet. “Wij hebben zelfs geen weet van moslims die vragen om in een boerkini te komen zwemmen.” Hetzelfde verhaal weerklinkt bij Jean-Luc Servais van de organisatie Baden van Brussel, dat de drie zwembaden van het centrum van Brussel beheert. “In geen enkel zwembad is het dragen van een boerkini toegestaan. Dat heeft enkel en alleen met hygiëne en veiligheid te maken.”
De controverse rond de boerkini’s is volgens Servais dan ook niets meer dan politiek gespin. “Ik heb zelfs nog nooit van een moslim de vraag gekregen of ze mogen komen zwemmen met een boerkini. Nochtans maken moslims een zeer groot deel uit van onze bezoekers. We werken ook samen met Fedasil, waarbij niet geïntegreerde vluchtelingen komen zwemmen, en ook uit die hoek kregen we die vraag nog niet.”
De hele commotie doet hem dan ook denken aan het voorstel voor aparte zwemuren voor moslims. Zo’n regeling werd enkele jaren geleden gesuggereerd, maar ook daar ziet Servais geen graten in. “Zo’n regeling zou de integratie niet bevorderen. En nogmaals: ook die vraag hebben we hier nog niet gekregen. Nochtans zouden moslims zelf een vereniging kunnen oprichten en het zwembad afhuren 's avonds, maar ook dat gebeurt niet.”
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.