De vermoedelijke dader van het ongeval met vluchtmisdrijf eerder deze week in de Schaarbeekse Jeruzalemstraat is gevat. Dat zei burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) woensdagavond op de gemeenteraad. Het slachtoffer is aan de beterhand. Bij de stemming van de Schaarbeekse begroting is beslist om 100.000 euro vrij te maken voor de aankoop van verkeerscamera's en de uitvoering van snelheidscontroles.
Verdachte vluchtmisdrijf gevat, Schaarbeek koopt extra camera's
Na de begrotingsbesprekingen begon de Schaarbeekse gemeenteraad woensdagavond laat nog aan een tweede groot debat: dat rond de verkeersveiligheid. Een groep burgers had tevoren een stil protest gehouden over de verkeersonveiligheid. Burgemeester Clerfayt herhaalde dat hij de recente zware ongelukken betreurde maar haastte zich ook te zeggen dat verkeersveiligheid overal in Brussel een probleem is.
Het 56-jarige slachtoffer van de aanrijding met vluchtmisdrijf van eerder deze week op de Jeruzalemstraat is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, deelde de burgemeester mee aan de gemeenteraad. De Schaarbeekse politie, zei Clerfayt, heeft de vermoedelijke dader donderdag opgepakt voor verhoor. Ze zette daarvoor niet alleen haar cameranetwerk, maar ook haar connecties in de buurt en in de andere politiezones in.
De vermoedelijke dader, geboren in 1997, is ter beschikking gesteld van het parket. De procureur des Konings heeft een onderzoeksrechter gevorderd wegens "vluchtmisdrijf met verwondingen en onopzettelijke slagen en verwondingen.
Ruime meerderheid voor meer camera's
Drie gemeenteraadsleden van de meerderheid - Arnaud Verstraete (Ecolo/Groen), Sophie Querton (LB) en Seydi Sag (CDH) - hadden samen een amendement ingediend om de Schaarbeekse begroting op de valreep nog wat bij te vijlen. Hun voorstel om 100.000 euro vrij te maken voor de aankoop van snelheidscamera’s en voor de uitvoering van snelheidscontroles, kon op een ruime meerderheid rekenen.
"Er is een kleine groep die met zijn antisociale rijgedrag levensgevaarlijke situaties creëert in Schaarbeek, en die de levenskwaliteit bedreigt. We tolereren dit niet langer", zei Verstraete. "Er zijn al heel veel inspanningen gebeurd op vlak van infrastructuur en de invoering van zones 30. Een strengere handhaving is nu noodzakelijk om het onaanvaardbare gedrag van enkelingen aan te pakken."
Alle partijen stemden voor, behalve de MR-fractie en nog één ander gemeenteraadslid. "We vinden dat er veel meer moet gebeuren", motiveerde MR-fractieleider Georges Verzin de beslissing. "Enkel de veiligheid verhogen op de plaats waar toevallig een camera staat is geen oplossing."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.