Verhoogde belasting moet reservefonds spekken

Bruno Schols
© Agenda Magazine
05/02/2010
In crisistijd heeft de gemeente Ukkel voor dit jaar een begroting met een overschot van 1.990.247 euro. Toch gaat daar niet alle aandacht naartoe, maar wel naar de verhoging van de onroerende voorheffing.

Een moedige keuze om de reservefondsen voor de komende jaren te verzekeren, vindt de meerderheid. Een "gemakkelijkheidsoplossing" volgens Oppositieraadslid Stéphane de Lobkowicz (CDH-Union Communale).

"We verhogen de onroerende voorheffing met 7,5 procent," zegt schepen van Financiën Boris Dilliès (MR-PRL). "Geen gemakkelijke, maar wel een verantwoorde keuze. De geïnde sommen moeten de continuïteit van de diensten voor de bevolking verzekeren."

Dat ook een rijke gemeente als Ukkel inspanningen moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen, doet menig wenkbrauw fronsen. Toch spreken de cijfers voor zich. In '98 had de gemeente nog een reservefonds van 27 miljoen euro maar dat bedraagt vandaag 7,5 miljoen.

De voorbije tien jaar zijn de kosten aanzienlijk gestegen. De dotatie aan het OCMW is vandaag veel hoger en bedraagt vandaag bijna evenveel als die van een gemeente als bijvoorbeeld Anderlecht. "We moeten vandaag ook veel meer voldoen aan milieuverplichtingen en ook de professionalisering van onze gemeentediensten eist zijn tol," vertelt Dilliès. "Bovendien kunnen we door de financiële crisis niet meer rekenen op steeds stijgende dividenden en genieten we veel minder dan andere Brusselse gemeenten van gewestelijke dotaties. We vertegenwoordigen bijna 8 procent van de Brusselse bevolking, maar we kunnen maar op 4,5 procent van de dotaties rekenen."

"In crisistijden moet men de koopkracht van de bewoners verhogen, niet inperken," countert De Lobkowicz. "Dat het reservefonds vandaag nog slechts 7,5 miljoen bedraagt, heeft deze meerderheid door onverantwoorde uitgaven uitsluitend aan zichzelf te danken."

Toch blijft Ukkel volgens Dilliès een van de gemeenten met het laagste belastingspercentage: "De personenbelasting en de belasting op kantooroppervlakten blijft nog altijd een van de laagste van het Gewest. We staan natuurlijk niet op kop, maar we hebben nu eenmaal meer OCMW-kosten dan de echte rijke gemeentes als de twee Woluwes. En onze uitgaven verminderen zou onverantwoord zijn omdat we eigenlijk al aan het minimum zitten," zegt Dilliès.

De verhoogde onroerende voorheffing moet dan ook vooral gezien worden als een garantie voor de toekomst. Dit jaar wordt namelijk 400.000 euro vrijgemaakt om het reservefonds te spijzen. Vanaf 2011 en 2012 wordt dat bedrag zelfs verdubbeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni