Verhuist de VRT?
Lees ook: Télé-Bruxelles trekt in bij RTBF
De VRT onderhandelt over een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse regering en daarin komt ook huisvesting ter sprake.
Dat er iets moet het omroepgebouw moet gebeuren staat buiten kijf. Het Reyerscomplex is 50 jaar oud en dat is er aan te zien. Betonrot steekt de kop op. Raamkozijnen hebben hun beste tijd gehad en bovendien is het gebouw binnenin niet meer aangepast aan de noden van een modern mediabedrijf.
"Een eerste scenario is het verderzetten van het totale ombouwproject dat in 2002 gestart is," legt Geert Vinken, manager gebouwen bij de VRT uit. "Het tweede een nieuwbouw op de site van het omproepcentrum en het derde een nieuwbouw op een andere locatie."
De openbare omroep begon in 2002 met de renovatie van de gebouwen. In het kader van het TOM-Project, dat staat voor Totale Ombouw. Daarvan is echter alleen de eerste fase gerealiseerd, in 2007: de grote nieuwsredactie met radio, tv en web bij elkaar.
De beheersovereenkomst moet tegen midden juli van dit jaar rond zijn. En tot zolang is het onduidelijk wat de plannen zijn met de gebouwen.
Dat zorgt voor grote ongerustheid bij de RTBF. Die moet nu haar eigen renovatieplannen in de koelkast te stoppen.
De gebouwen hebben hun beste tijd gehad, vindt ook de administrateur-generaal van de RTBF Jean-Paul Philippot. Een grondige renovatie is volgens hem dringend nodig en perfect mogelijk. Hij wijst er ook op dat de openbare omroepen vandaag tienduizenden vierkante meters minder nodig hebben dan enkele decennia geleden.
Ook de VRT wil en kan het in de toekomst met 30.000 vierkante meter minder doen, zelfs als de omroep op de huidige site blijft. Op termijn zouden beide omroepen samen 55.000 vierkante meter kantoorruimte te koop aanbieden.
Een klein deel van de vrijgekomen ruimte zal gekocht worden door Télé Bruxelles. Vandaag is de zender nogal krap behuisd in de Gossetsite in Molenbeek, over twee jaar willen zij 2000 vierkante meter vrijgekomen RTBF-lokalen overnemen.
Of de VRT daadwerkelijk vertrekt of een aan een nieuwbouw begint, is nog maar de vraag. In 2005 becijferde de openbare omroep dat de bouw van een gloednieuw omroepcentrum al gauw 4 à 500 miljoen euro zou kosten, vandaag 6 jaar later misschien nog een pak meer.
Bekijk de reportage van tvbrussel.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.