| Deze auto staat geparkeerd op het fietspad.

Verkeersovertreders verklikken via sociale media, mag dat wel?

TDN
© BRUZZ
10/05/2019

Als een chauffeur je met bruuske manoeuvres van de baan rijdt of een auto geparkeerd staat op een fietspad, mag je dan een foto of video met leesbare nummerplaat op Facebook plaatsen? Volgens de Privacycommissie mag het niet, maar voor de politie hebben de beelden wel waarde.

Een tweet van een hoofdinspecteur van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene zorgde eerder deze week nog voor een kleine Twitterrel. Een burger klaagde via sociale media over een autobestuurder die zijn wagen meermaals achterliet waar dat niet mocht. De auto werd met nummerplaat zichtbaar gefotografeerd en op Twitter aan de schandpaal genageld.

Schending van privacy

De agent in kwestie bedankte voor de burgerzin en repliceerde aanmoedigend: "Alle verkeersinbreuken mogen via een persoonlijk bericht of naar mijn e-mailadres opgestuurd worden." De hoofdinspecteur vroeg wel meteen ook om geen nummerplaten online te smijten. En daar heeft hij ook zijn redenen voor.

Theoretisch gezien is een burger in fout wanneer hij of zij een foto met herkenbare nummerplaat op internet plaatst, klinkt het bij de Privacycommissie. Hoe goed de bedoelingen ook waren, de verklikker kan wegens inbreuken op de privacywet vervolgd worden. Zelfs al is een nummerplaat enkel door de politie na te trekken, ook buren of familieleden kunnen de overtreder identificeren.

Aanvullend bewijs of tip

Burgers doen er dan ook beter aan om de video of foto door te sturen naar de politie of af te geven op het commissariaat. De politie kan het beeldmateriaal gebruiken als tip en op basis daarvan eigen vaststellingen doen. De beelden zijn zelfs bruikbaar in de rechtbank, maar dan voornamelijk als aanvullend bewijs.

Je kan als burger ook meteen klacht indienen. Dan moet je persoonlijk met bewijsmateriaal naar het politiecommissariaat stappen. Als je dan een foto of video hebt die gedetailleerd en onthullend genoeg is, kunnen de inspecteurs een proces-verbaal opstellen. Op die manier strijdt de politiezone Brussel-Noord bijvoorbeeld ook tegen wegpiraten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Mobiliteit , politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene , Privacycommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni