Organisatie L'Abîme heeft bij de Brusselse politie een aanvraag ingediend voor La Boum 3. Dat maakt het collectief achter La Boum 2 zelf bekend op hun Facebookpagina. De politie van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene bevestigt de aanvraag. Op zaterdag 29 mei willen de 'Boumers' opnieuw in het Ter Kamerenbos verzamelen. Minister Verlinden roept de organisatoren op tot een gesprek.
Verlinden wil in debat gaan met organisatoren La Boum 3
"Geen twee zonder drie", staat er op de Facebookpagina van L'abîme Team te lezen, met bijgevoegd een screenshot van het aanvraagformulier van de politie. Dit betekent nog niet dat La Boum 3 al is goedgekeurd. De aanvraag wordt nu onderzocht door de politie. Het is nog onduidelijk of daar toestemming voor gegeven zal worden. Veel zal afhangen van een uitspraak in beroep over de geldigheid van de coronamaatregelen.
"Na meer dan een jaar van lockdown trekken meerdere experts aan de alarmbel over de psychologische toestand van jongeren en het missen van sociale contacten. Zoals we aan de minister van Binnenlandse Zaken hebben laten verstaan, tonen studies dat er in openlucht amper kans is op besmetting. Wij vragen simpelweg de toestemming om samen te komen, zoals bepaald in de grondwet", klinkt de motivatie van L'abîme Team bij de aanvraag.
'Niet voor herhaling vatbaar'
"Voor organisatoren die zich buiten het wettelijk kader plaatsen, zoals de organisatoren van La Boum 1 en 2, is alleszins geen plaats". Zo waarschuwt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden maandagavond in een mededeling.
"We begrijpen de wens van velen om elkaar te ontmoeten. Waar in de huidige situatie geen begrip voor opgebracht kan worden, zijn mensen die in veel te grote groepen samenkomen, de coronamaatregelen niet respecteren en geweld gebruiken", aldus de minister. "Wat zaterdag in het Ter Kamerenbos is gebeurd, is niet voor herhaling vatbaar. Organisatoren die ter goeder trouw evenementen binnen het toegestaan kader willen organiseren, hebben voldoende mogelijkheden om met de overheden in dialoog te gaan."
Testevent
De minister verwijst tot slot naar de mogelijkheid om geselecteerde en goedgekeurde proef- en pilootprojecten te organiseren. Aanvragen kunnen worden gericht aan het betrokken lokaal bestuur, waarna de minister van Binnenlandse Zaken een toelating kan geven, na advies van de betrokken lokale overheden en de federale minister van Volksgezondheid, tot afwijking van de regels van het ministerieel besluit.
"De voorwaarden voor deze testevenementen zijn echter streng, omdat in elk geval de veiligheid en gezondheid van de deelnemers moeten worden gegarandeerd. Voor organisatoren die zich buiten het wettelijk kader plaatsen, zoals de organisatoren van La Boum 1 en 2, is alleszins geen plaats", besluit minister Verlinden.
"Bovendien", zo vervolgt Verlinden, "zetten we reeds een volgende stap in met de volgende versoepelingen die op 8 mei ingaan, en geven we een eerste antwoord op de bekommernissen", stelt ze. "Zo mogen, na voorafgaande toelating van de bevoegde gemeentelijke overheid, evenementen, culturele en andere voorstellingen en professionele sportieve wedstrijden in de buitenlucht georganiseerd worden voor een zittend publiek van maximum 50 personen", vervolgt de minister.
Vijftigtal landen
Zaterdag werd La Boum 2 gehouden. Het verboden evenement liep opnieuw uit de hand en de politie kwam massaal tussen. Bij die politie-interventie werden 127 personen administratief opgepakt en vijf gerechtelijk, onder meer wegens gewapende weerspannigheid, bedreigingen en verkoop van verdovende middelen. Die vijf zijn intussen vrijgelaten.
Voor er op 29 mei een nieuwe versie van 'La Boum' georganiseerd wordt, staat er op zaterdag 15 mei ook een protestactie in het Ter Kamerenbos gepland. Dat gebeurt naar aanleiding van 'World Wide Demonstration for Freedom', een internationale beweging tegen de inperking van vrijheden in coronatijden. In een vijftigtal landen zal er op dezelfde dag gemanifesteerd worden tegen de coronamaatregelen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , la boum , l'abime , Ter Kamerenbos