Poolster Kasterlinden

Vernieuwde campus Kasterlinden-De Poolster feestelijk geopend

Kim Verthé
© Brussel Deze Week
14/10/2015

Twee jaar na de eerste steenlegging van de nieuwe campus Kasterlinden-Poolster mogen de nieuwe basis- en secundaire school, het internaat en het revalidatiecentrum De Poolster met recht en reden geslaagd genoemd worden.

“Een pareltje aan de kroon van het Nederlandstalig Onderwijs,” zo omschreef VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs, eerder al Kasterlinden. Het instituut is al langer toonaangevend tot ver buiten het gewest, als het aankomt op onderwijs voor kinderen met gehoor-, spraak- of gezichtsproblemen en autismespectrumstoornissen. Het basis- en secundair onderwijs tellen samen 324 leerlingen. Daarnaast worden via het geïntegreerd onderwijs (GON) nog eens 752 leerlingen in het gewoon onderwijs geholpen.

Intussen is het twintig jaar geleden dat de VGC de inrichtende macht werd van het Nederlandstalige deel van de school en van het revalidatiecentrum De Poolster. Om plaatsgebrek weg te werken, drong een investering in nieuwbouw zich langzaam op.

Groen en ruimte
De nieuwe campus bestaat uit vier duurzame gebouwen en heeft een totale oppervlakte van zo’n 18.000 vierkante meter. Voortaan worden Nederlandstalige en Franstalige leerlingen van Institut Alexandre Herlin, Kasterlindens tegenhanger, definitief van elkaar gescheiden, daar waar ze voorheen nog ruimtes deelden. Het Institut Alexandre Herlin blijft in de oude gebouwen. De architecturale eenheid tussen de schoolgebouwen en De Poolster moet de samenwerking nog verbeteren. Er zijn veel groene zones en buitenspeelruimtes, een ondergrondse parking en een gloednieuwe sportzaal die op termijn ook zal opengesteld worden voor sportorganisaties uit de buurt.

De gangen en klaslokalen zijn ontworpen door Polo Architects, en ademen creativiteit en kleur, maar ook rust en pedagogisch comfort uit. “We hebben vooral veel meer plaats,” glundert Vanessa Lopes, zorgcoördinator in Kasterlinden. “Zo hebben we voor de richting Handel nu ruimte voor baliesimulaties, zodat onze leerlingen in een veilige omgeving kunnen trainen vooraleer ze een echte stage aanvatten.” Fabian staat samen met twee schoolkameraden geamuseerd te kijken naar de stoet van prominenten in zijn school. Hij zit in de zesdeklas van OV2, de studierichting waar leerlingen worden voorbereid op het werken in een maatwerkbedrijf. “We moeten nog een beetje onze weg zoeken,” zegt hij. “Vroeger was het precies een huis, nu lijkt het op een universiteit.”

Het renovatieproject is met een waarde van 33,5 miljoen euro de grootste investering ooit in de geschiedenis van de VGC. “Op het moment dat het M-decreet (dat zoveel mogelijk leerlingen met een beperking les wil laten volgen in het gewoon onderwijs, red.) de verhoudingen tussen het gewoon en buitengewoon onderwijs hertekent, investeert de VGC bewust in het buitengewoon onderwijs,” speechte Vanhengel tijdens het openingsfeest.

Kasterlinden is de eerste school in Brussel die gebouwd werd in een privaat-publieke financiering, de zogenaamde DBFM-constructie. Gedurende 27 jaar betaalt de VGC een gebruikersvergoeding aan bouwfirma Kairos, onderdeel van de Koninklijke BAM Group, die de campus in ruil ook zal onderhouden. Het is vooral de samenwerking met die private partner die heeft geholpen de strakke timing aan te houden, zo is te horen in de entourage van Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni