Wie tijdens het Offerfeest dieren wil slachten in een van de tijdelijke slachtplaatsen, zal daarvoor een opleiding moeten volgen. De opleiding moet onnodig leed en stress bij dieren vermijden. Dat meldt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).
Verplichte opleiding dierenwelzijn voor offeraars
Het Offerfeest valt dit jaar eind september. Veel moslims slachten dan een schaap of een geit. De gelovigen herdenken daarmee de profeet Ibrahim (Abraham bij de christenen) die bereid was zijn zoon te offeren.
Omdat de capaciteit van het slachthuis in Anderlecht onvoldoende is om aan de vraag rond het Offerfeest te beantwoorden, richten verschillende Brusselse gemeenten traditioneel tijdelijke slachtvloeren in.
Nieuw dit jaar is dat offeraars in die tijdelijke inrichtingen verplicht een opleiding moeten volgen bij een dierenarts van het slachthuis in Anderlecht. De opleiding is gericht op het verlichten van de stress en het lijden bij de dieren. De slachtingen zijn ritueel en gebeuren volgens de traditie onverdoofd.
"De beslissing is genomen na overleg met de gemeenten en de Moslimexecutieve om tot een breed draagvlak te komen", zegt Debaets. "De verplichte opleiding van offeraars verbetert het dierenwelzijn met respect voor de religieuze tradities."
Vorig jaar zijn tijdens het Offerfeest 1.144 schapen en geiten geslacht in het slachthuis van Anderlecht. 1.566 andere dieren zijn geofferd op de tijdelijke slachtvloeren in Brussel, Molenbeek en Schaarbeek.
Debaets hoopt op termijn de praktijk van het onverdoofd slachten te bannen. Ze wil daarvoor verder overleggen met de Brusselse moslimgemeenschap. Daarnaast wil ze alternatieven voor het offer stimuleren. Moslims kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een bedrag te schenken aan een organisatie die dan vlees geeft aan mensen in nood.
Gaia dreigt met juridische stappen
Gaia laat in een reactie weten dat onverdoofd slachten buiten een slachthuis verboden is door Europa. Volgens de dierenrechtenorganisatie zijn tijdelijke slachtvloeren dan ook onwettelijk. Gaia dreigt daarom met juridische stappen. Voorzitter Michel Vandenbosch toont zich verder ontgoocheld dat Gaia niet is geraadpleegd door Debaets
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.