Vervoort: 'Geen taalvoorwaarden voor stadion'
Philippe Muyters, Vlaams minister van Sport en Ruimtelijke Ordening, zei woensdag in het Canvasprogramma Terzake dat "men ter plaatse een draagvlak moet creëren rond zo'n project en dat de omwonenden al van bij het begin moeten betrokken worden bij de plannen voor het nieuwe nationaal stadion op parking C."
"Hoe vroeger omwonenden bij de plannen betrokken zijn, hoe kleiner het risico dat de mensen naar de rechter stappen tegen de plannen". Hij liet ook uitschijnen voorstander te zijn van het koppelen van taalvoorwaarden aan de bouw van het stadion.
En dat laatste is voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) onaanvaardbaar. Op de RTBF-radio donderdagmorgen omschreef hij het gebruik van het Nederlands én van het Frans als "bijkomstig" in het dossier. "Aangezien het stadion volledig zal betaald worden door privémiddelen, gelden de taalwetten er niet", aldus Vervoort. Bovendien blijft de zetel van de Koninklijke Voetbalbond op het grondgebied van de Stad Brussel. Voor de werknemers van de Bond verandert er op taalvlak dus niets.
Met de ondertekening van de intentieverklaring voor de bouw van een nieuw stadion door de verschillende overheden is volgens Vervoort "een symbolisch belangrijke etappe afgerond".
Vlaams Belang kondigde al aan juridische stappen te nemen tegen het project. Volgens de partij zal het stadion daar zorgen voor verkeers- en andere overlast en komt het Nederlandstalige karakter van de gemeente in gevaar. De partij heeft het over een sluipende uitbreiding van Brussel.
Ook de buurtbewoners, verenigd in het comité Stadion Parking C, overwegen een produreslag te beginnen.
Eurostadion
Lees meer over: Laken , Samenleving , Politiek , Eurostadion
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.