Minister-president Rudi Vervoort (PS) wil alternatieve en vooral ecologische manieren van lijkbezorging in Brussel mogelijk maken. Hij pleit voor de installatie van multiconfessionele percelen en ruimtes op alle Brusselse kerkhoven, maar ook voor het composteren of het oplossen van lijken.
Vervoort onderzoekt 'humusatie' als alternatieve lijkbezorging
Op dit moment zijn er twee wettelijk toegelaten praktijken, namelijk begraving en lijkverbranding. Beide methodes zorgen echter voor een enorme belasting op het milieu en wegen ook door in de portefeuille.
Zo zijn begraafkisten vaak gebouwd uit onafbreekbaar materiaal en nemen ze veel ruimte in beslag. Bovendien sijpelen er schadelijke stoffen in grond en water. Crematie of lijkverbranding kost dan weer veel energie en er komen heel wat broeikasgassen bij vrij.
Omdat de vraag naar duurzame of alternatieve lijkbezorging toeneemt, wil Vervoort alvast twee opties laten onderzoeken: aquamatie en humusatie.
Oplossen of composteren
Bij aquamatie wordt een overledene gedurende vier uur in een alkaline-wateroplossing van 96°C gelegd tot er enkel beenderen overblijven. Zelfs het waterbadje waarin het lijk gelegen heeft zou herbruikbaar zijn.
Zelfs het waterbadje waarin het lijk gelegen heeft zou herbruikbaar zijn.
Humusatie is het gecontroleerd composteren van lijken in stro, gedroogd gras, houtsnippers en dode bladeren. Op een jaar tijd zouden de menselijke overschotten volledig opgaan in de natuur. Vervoort laat de gemeentes zelf de vrijheid om te kiezen over de locatie van dergelijke compostgraven.
In beide gevallen blijft er enkel het skelet over. Dat kan worden fijngemalen en verzameld in een urne, waarna het stoffelijk overschot aan familie bezorgd kan worden.
Het ordonnantie-ontwerp van Vervoort voorziet dergelijke methoden van lijkbezorging, maar de minister-president stipuleert wel dat de technische haalbaarheid nog moet worden onderzocht.
Multiconfessionele ruimtes
Om tegemoet te komen aan de verschillende religieuze en filosofische stromingen in de stad pleit Vervoort voor multiconfessionele begraafruimtes op alle Brusselse kerkhoven. Maar dan wel zonder fysieke afscheiding, zoals het hek dat in Schaarbeek voor ophef zorgde. Dergelijke begraafplaatsen geven gehoor aan de religieuze voorschriften van moslims, joden en orthodoxen.
Om gelijkaardige redenen wil Vervoort ook een neutrale ceremonieruimte voorzien op alle kerkhoven. Binnenkort kan de teraardebestelling ook gebeuren in een lijkwade of een kartonnen kist. Daar gaf het Brusselse parlement in 2013 al de aanzet tot.
Lees meer over: Brussel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.