Minister-president Vervoort (PS) wil een globale aanpak van de prostitutie in het gewest, maar de gemeenten blokkeren dat. “Er zijn verschillende visies, ook binnen mijn eigen partij”, zegt hij. Zelf is Vervoort voorstander van een gecontroleerd megabordeel, naar voorbeeld van het Antwerpse Villa Tinto.
Vervoort wil gewestelijke aanpak prostitutie
De aanpak van prostitutie verschilt van gemeente tot gemeente. “Er zijn er die het willen verbieden, zoals burgemeester Close (PS), en er zijn er die dat niet willen”, zegt hij, “zoals Emir Kir (PS) van Sint-Joost. Er zijn verschillende aanpakken en visies mogelijk, zelfs binnen mijn eigen partij.”
Doordat de politie gemeentelijk wordt aangestuurd, kunnen die gemeenten nu zelf hun koers bepalen. Vervoort wil echter een gemeenschappelijke aanpak, en organiseerde daartoe een colloquium in 2016.
Dat kreeg geen navolging, maar Vervoort zet verder. “We moeten een globale aanpak vinden”, zegt hij aan BRUZZ. “Daarom ga ik met de betrokken verenigingen en de gemeenten samenzitten in werkgroepen, in het kader van het Gewestelijk preventieplan.”
Een Villa Tinto, waarom niet?
In die werkgroepen wil Vervoort dat de gemeenten nadenken over gecontroleerde prostitutie, naar voorbeeld van Villa Tinto, een Antwerps megabordeel in het Schipperskwartier. Maar ook de aanpak van straatprostitutie moet helder. “Wat de politie nu in de Alhambrawijk doet, is een eerstelijnsantwoord.”
Zelf zit Vervoort op de pragmatische lijn. “Prostitutie bestaat”, zegt hij. "Een Villa Tinto, waarom niet?”
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Evere , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , raamprostitutie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.