Het Leger des Heils leert mensen met financiële problemen energie te besparen. Twee vliegen in één klap, want de cursisten zoeken voor de betaling van hun huur en hoge energiefacturen begeleiding bij het Leger des Heils.

"Als jullie niet goed isoleren, dan verdwijnt de verwarming onder de deur of door het dak. Je kunt verwarming dan bekijken als een emmer met gaten," zegt Pia Van Boxtel, die cursussen over energiebesparing geeft. De tien Nederlandstalige cursisten in het lokaal van het Leger des Heils in de Sint-Annakerkstraat in Koekelberg luisteren aandachtig.

De 30-jarige lesgeefster steekt van wal met enkele praktische tips. "Zet de radia­toren jaarlijks open om de lucht eruit te laten. De binnenkant van de radiator stof je best met een speciale borstel af. Zo verhoog je de warmtecapaciteit met tien procent. En droog geen kleding op je verwarming: je verliest er warmte door voor de rest van het huis, en het veroorzaakt condensatie."

Om het huis te verluchten, raadt Van Boxtel aan om de ramen tien minuten tegenover elkaar open te zetten. "Zo kan de vuile lucht eruit. Daarna kun je verwarmen. Het is niet goed om de ramen lichtjes open te laten tijdens de dag. Zo koelen de muren af."

Mentaliteit
De tien cursisten blijven bij de les. Ze zitten er ook niet zomaar: het overgrote deel heeft betalingsproblemen. Velen moeten maandelijks 250 euro voor gas en elektriciteit ophoesten, vertelt Anne Kriauciaunas, maatschappelijk werkster bij het Leger des Heils. "Dat komt door de slechte isolatie in hun huis en het feit dat ze er geen idee van hebben hoe ze energie kunnen besparen." Maar om te besparen is er volgens Kriauciaunas meer nodig dan bewustmaking. "Hun mentaliteit moet ook veranderen. Ze vinden het verschrikkelijk dat ze zoveel moeten betalen, maar ze staan er vaak niet bij stil dat ze er zelf iets aan kunnen doen."

Intussen beheert het Leger des Heils hun budget. De dienst Begeleid Wonen buigt zich over een zeventigtal dossiers, Schuldbemiddeling over een tachtigtal.

Een stortvloed aan energietips volgt. Wanneer Van Boxtel voorstelt om de microgolfoven na gebruik steeds te ontkoppelen, reageert een oudere deelneemster: "Komaan zeg, dan moet ik de stekker constant insteken en uittrekken." De lesgeefster is niet uit haar lood te slaan. Ze antwoordt dat je het best een stekkerblok met aan- en uitknop gebruikt.

Als Van Boxtel uitlegt hoe belangrijk het is om ijsvorming in de diepvriezer te vermijden - twee millimeter ijs komt overeen met tien procent meer verbruik -, antwoordt een vijftiger dat het ijs "bij ons thuis zeker twee centimeter dik is. En als we het weghalen, is dat een maand later weer zo." De lesgeefster stelt voor dat de man eens nadenkt over de aanschaf van een nieuw model. In dat geval kijkt hij best eens op www.leefmilieubrussel.be , voor energiepremies.

Na afloop krijgen de cursisten - met dank aan de Koning Boudewijnstichting - onder andere een spaarlamp, een spaardouchekop en isolerende folie. Het Leger des Heils wil ook de huisbazen van de cursisten bewustmaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni