Verzetsheld Paul Halter overleden

JMB
© Brussel Deze Week
03/04/2013
Op paaszaterdag overleed Paul baron Halter (°1920), stichtend-voorzitter van de Stichting Auschwitz, gewapend verzetsstrijder en bij de laatste Belgen die als politiek gedeporteerden het vernietigingskamp van Auschwitz overleefden. In 1996 werd hij tot de adelstand verheven.

Paul Halter was een Brusselaar van geïmmigreerde Zwitserse ouders die hier vanaf 1921 een horlogemakerszaak exploiteerden. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, studeerde hij Filosofie en Letteren aan de ULB. "De ULB is de enige universiteit in Europa die de deuren sloot om niet te moeten ingaan op eisen van de Duitser," zou hij trots tot oude leeftijd herhalen. Na eerder al bij de Rode Valken (jong-socialisten) actief geweest te zijn, engageerde hij zich onder de schuilnaam Stephane in het gewapend verzet. Zo hielp hij onder meer de partizanen bij de legendarische treinstop van het XX-ste Konvooi, waardoor gedeporteerden konden ontsnappen.

Het was minister Paul-Henri Spaak zelf die Halter in Vichy opzocht om hem te vragen de Belgische verzetseenheden vanuit de ULB te organiseren. Halter werd echter na drie maanden opsluiting in Sint-Gillis en na een dag kazerne Dossin (Mechelen) door de Gestapo met 1450 man op Konvooi XXII naar Auschwitz gezet - slechts negentien overleefden dit voorval. In het bijkamp Fürstengruben overleefde hij naar eigen zeggen dankzij 'extra's' (voeding) door het ambacht van horlogemaker dat hij van zijn vader leerde.

"In mijn verzetsverleden heb ik heel wat mensen verwond en vermoord, maar ik heb daar geen spijt van," stelde hij ooit. Na de oorlog was hij medestichter van de Vriendenkring van oud-politiek gevangenen van Auschwitz-Birkenau en het kamp en de gevangenis van Silesie. Dit werd in 1980 omgedoopt tot Stichting Auschwitz en de vzw Herinnering Auschwitz, waarvan hij heel zijn leven voorzitter bleef. Aan hem zijn sinds 1978 de jongerenreizen naar Auschwitz te danken, om de gruwel in herinnering te houden. De 92-jarige schonk zijn lichaam, door de nazi verminkt met nummer 151610 (foto), aan wetenschappelijk onderzoekswerk. Zijn geest echter houdt het vuur brandend: 'Dit nooit meer!'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni