De Joodse organisaties hebben in juni en juli veel meer klachten geregistreerd voor antisemitisme, onder meer in Brussel. Dat zegt federatievoorzitter Maurice Sosnowski. Het gaat zowel over verbale als fysieke agressie.
Vier keer meer klachten voor antisemitisme
In juni en juli van 2013 telden de Joodse organisaties 8 klachten voor antisemitisme in Brussel en Wallonië. In dezelfde maanden van dit jaar waren dat er 37. Dat zegt Maurice Sosnowski, de voorzitter van het coördinatiecomité van Joodse verenigingen aan brusselnieuws.be.
Een aanzienlijk deel van de klachten heeft betrekking op Brussel, waar de grootste Joodse gemeenschap leeft en waar ook een belangrijke moslimgemeenschap woont. Uit gegevens van antisemitisme.be blijkt dat er in de eerste acht maanden van vorig jaar vijf Brusselse klachten waren, tegenover 18 in dezelfde periode dit jaar. Dat ploos tvbrussel uit.
De klachten gaan vooral over verbale agressie, maar er zijn ook gevallen van fysiek geweld. “Zoals het geval van die Elsense dame die in het gemeentehuis haar familienaam noemde en plots werd aangevallen.”
Steeds vaker naar Joodse scholen
De groeiende spanning leidt tot heel wat angst in de Joodse gemeenschap, zegt Sosnowski. “Kinderen durven bijvoorbeeld geen hangertje met een davidster dragen.”
Ouders sturen hun kinderen ook steeds vaker naar Joodse scholen, merkte de federatie. “Die zitten ondertussen eivol.” Sosnowski betreurt het fenomeen. “Het kan niet de bedoeling zijn dat de Joodse kinderen in een soort ghetto opgroeien.”
De oorzaak van de toegenomen agressie ligt voor de hand. “Telkens als de spanning in het Nabije Oosten oploopt, is er een effect in België en Brussel”, weet Sosnowski.
Toch vindt de voorzitter dat er ook een opvoedingsprobleem is. “Je kan niet alleen zeggen dat het een probleem van de moslimgemeenschap is. Uit een VUB-enquête bleek recent nog dat 38 procent van de praktiserende katholieke jongeren antisemitische gevoelens heeft.”
Sosnowski benadrukt dat vooral de hate speech op internet aan banden moet worden gelegd. "Jongeren informeren zich op die manier en apen de ergste dingen na. En daar doen we vandaag veel te weinig aan als maatschappij."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.