CO-vergiftiging op de loer.

| CO-vergiftiging op de loer.

Vijf vragen: meer CO-vergiftigingen dan voorbije winters

ADH
© BRUZZ
07/02/2019

Sinds het begin van het stookseizoen, van oktober tot en met maart, zijn deze winter in Brussel al 54 meldingen van CO-vergiftigingen geweest. In die periode vorige herfst en winter waren dat er 53. Sinds 1 januari zijn er al negentien meldingen gedaan van intoxicaties, wat meer is dan het 'normale' gemiddelde van ongeveer tien meldingen per maand. Hoe kun je een CO-lek voorkomen?

Walter Derieuw, de woordvoerder van de brandweer van Brussel, wil de Brusselaar daarom graag waarschuwen voor de meest voorkomende vergiftiging in België.

Hoe kun je koolstofmonoxide (CO) opmerken in een ruimte?
“Koolstofmonoxide herkennen is heel moeilijk. Het is namelijk een kleurloos en smaakloos gas. Ook zal er geen branderig gevoel optreden in de keel. Daarom wordt het gas vaak een stille moordenaar genoemd. Dieren en kinderen daarentegen merken het gas wel gemakkelijker op. Als zij raar gaan doen, moeten we rekening houden met een mogelijk CO-lek.”

Carbon Monoxide Alarm

| Koolstofmonoxidemelders kunnen volgens de brandweer helpen bij het voorkomen van intoxicatie

Wat moet je doen als je een CO-lek vermoedt?
“Het eerste wat je best doet, is ramen en deuren openzetten. De frisse lucht gaat ertoe leiden dat het CO-gehalte in de ruimte gaat verminderen. We kunnen daarna nagaan welk apparaat de oorzaak zou kunnen zijn van het lek en dat uitzetten. Wanneer er al symptomen zijn van een vergiftiging, kun je best de 112 bellen en de plaats verlaten. Hierbij moet je onthouden dat je eerst jezelf in veiligheid moet brengen.”

Wat zijn de symptomen van een CO-vergiftiging?
“De symptomen zijn steeds dezelfde: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braakneigingen. Omdat er weinig zuurstof beschikbaar is, kan het ook zijn dat je slap en verward wordt.”

Wat zijn de verdere gevolgen van een vergiftiging?
“Het is perfect mogelijk dat er organen zijn aangetast. Onze organen hebben genoeg zuurstof nodig om op volledige kracht te kunnen werken. Als er te weinig zuurstof is kan het zijn dat de organen langdurig aangetast blijven. Het kan ook zijn dat het de hersenen aantast. Je kunt ook effectief dood gaan door een koolstofmonoxidevergiftiging. De gevolgen kunnen bij iedereen heel verschillend zijn.”

Hoe kun je een CO-lek voorkomen?
“Een intoxicatie kan gemakkelijk vermeden worden. Simpelweg door ervoor te zorgen dat er een goede aan- en afvoer van lucht is, is al een grote eerste stap. Daarnaast is het ook belangrijk dat de apparaten vaak worden onderhouden. Dat verkleint de kansen op een lek. Er bestaan natuurlijk ook CO-melders, die al handig bleken te zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Wetenschap , CO-vergiftiging , Walter Derieuw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni