De vispopulatie in het Brusselse gedeelte van de Zenne neemt toe. Uit een onderzoek van de VUB en het instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat er voor het eerst sinds lange tijd opnieuw verschillende vissoorten zowel stroomop- als stroomafwaarts zwemmen.
Vispopulatie in de Zenne herstelt zich
Volgens het onderzoek van de VUB en INBO is er een stijgende zuurstofconcentratie dat ervoor zorgt dat waterorganismen een boost krijgen. In totaal werden er 15 verschillende vissoorten gevonden, acht in Anderlecht en 13 soorten in Haren.
De meerderheid van de vissen zijn soorten die goed tegen vervuiling kunnen zoals de karper, de paling, de giebel (een soort goudvis), de driedoornige en de tiendoornige stekelbaars en de riviergondel.
Ook vissen die minder goed tegen vervuiling kunnen werden opgemerkt in de Brusselse waterlopen. De komst van deze vissen is een positief signaal en toont aan dat de waterkwaliteit in Brussel stilaan beter wordt.
Het herstel is ook goed voor het leven in het stroomafwaartse deel van de Zenne en de Schelde. Ook de Noordzee zal dankzij het herstel minder vervuild worden.
Trage sanering
In Brussel worden drie waterlopen opgevolgd en gesaneerd: de Zenne, het kanaal en de Woluwe. “De doelstellingen voor het kanaal zijn minder ambitieus omdat het een kunstmatige waterloop is. Het doel zal dan ook sneller behaald worden dan bij de Zenne”, zegt Stijn Van Onsem, bioloog op de dienst ‘Ecology and Biodiversity’ van de VUB, aan BRUZZ.
Al een tiental jaren zuivert een rioolwaterzuiveringsinstalatie ten noorden van Brussel het water van de Zenne. Ook het opgehoopte slib wordt regelmatig gebaggerd. Toch verloopt de sanering traag omdat er bij hevige regen vervuild rioolwater in de waterloop terecht komt.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.