De commissie Leefmilieu van het Brussels parlement heeft donderdagmiddag een voorstel van ordonnantie goedgekeurd waardoor de fusie tussen de intercommunales Vivaqua (voornamelijk waterdistributie) en Hydrobru (voornamelijk afvalwaterafvoer) mogelijk wordt. Tot de plenaire stemming vrijdag komt het wellicht niet, aangezien het Vlaams Parlement zich opmaakt om een belangenconflict in te roepen.
Vlaams parlement wil fusie Vivaqua en Hydrobru tegenhouden
Lees ook: Fusie Vivaqua en Hydrobru gestemd
Het probleem in het dossier ligt bij een aantal Vlaamse gemeenten die uit Vivaqua wil stappen, omdat zij niet mee willen opdraaien voor de sanering van Hydrobru, maar dat in de praktijk niet kunnen wegens de zware voorwaarden in de statuten van Vivaqua. Nochtans geeft een samenwerkingsakkoord uit 2014 over gewestgrensoverschrijdende intercommunales gemeenten, die niet behoren tot het gewest waarin de intercommunale is gelegen, het recht om uit de intercommunale te treden. Het probleem ligt bij de prijs van de uittreding.
Bij de bespreking was iedereen het erover eens dat de fusie tussen beide intercommunales een goede zaak. Het aantal mandaten daalt, de efficiëntie verhoogt en de gebruiker zal er uiteindelijk beter van worden, klonk het zowel vanuit de meerderheid als bij de oppositie. Er was zeker bij de Nederlandstalige parlementsleden veel begrip voor de Vlaamse gemeenten die uit Vivaqua willen stappen. Maar zowel Hannelore Goeman (sp.a) als Els Ampe (Open Vld) betreurden dat naar de procedure van het belangenconflict wordt gegrepen.
Liesbet Dhaene (N-VA) diende donderdag in commissie een amendement in dat bepaalt dat de gemeenten die niet in het Brussels gewest liggen het recht hebben om binnen de negen maanden na de fusie uit de vennootschap te stappen. De waardebepaling zal later plaatsvinden. Dhaene benadrukte dat ze voor de fusie van beide intercommunales is. Maar de elf Vlaamse gemeenten moeten kunnen uittreden omdat de fusie met het verlieslatende Hydrobru tegen hun belangen is.
"Compromisloze houding"
Zowel Paul Delva (CD&V), Annemie Maes (Groen) en Hannelore Goeman (sp.a) betreurden dat er geen compromis gevonden werd voor de Vlaamse gemeenten. Naar verluidt werd daar binnen de meerderheid tot op het laatste ogenblik aan gewerkt.
Het voorstel van ordonnantie dat door meerderheid en oppositie werd ingediend werd uiteindelijk goedgekeurd door de meerderheid. De oppositie onthield zich omdat de meerderheid een amendement indiende om de ordonnantie reactroactief te laten ingaan op 1 juni 2016. Het amendement van Dhaene werd weggestemd. "De compromisloze houding van de Brusselse regering is in niemands voordeel, zeker ook niet in dat van Brussel", besloot Liesbet Dhaene.
Belangenconflict
De ordonnantie zal vrijdag niet in plenaire zitting besproken worden. Het Vlaams Parlement zal immers donderdagnamiddag een belangenconflict inroepen, zo was in de Brusselse commissie te horen. Daardoor wordt de fusie door beide intercommunales voorlopig opgeschort voor minstens een periode van 60 dagen. In realiteit betekent dit dat de fusie niet voor 2018 zal plaatsvinden, aangezien de hele procedure zal moeten overgedaan worden, ook op het niveau van de gemeenten. Het Brusselse gewest zal ongetwijfeld Hydrobru opnieuw moeten bijspringen, klonk het in de wandelgangen.
Opmerkelijk is dat woensdagavond op de raad van bestuur unaniem een onderhandelingskalender werd afgesproken voor het vertrek van de elf Vlaamse gemeenten die uit Vivaqua willen stappen. In die raad zetelen ook vier schepenen - twee Open Vld'ers en twee N-VA'ers - van Vlaamse gemeenten.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.