Vlaamse regering helpt jeugdhuis 't Mutske
In de Mutsaardwijk in Laken kunnen dit jaar de verbouwingen van het jeugdhuis 't Mutske van start gaan. "Als alles goed gaat, beginnen we in april," zegt Lukas Van Broeck (24), de betaalde beroepskracht van de vzw. "De bouwaanvraag is nog niet goedgekeurd. In februari 2007 hebben we al een voorstel ingediend, maar dat werd afgekeurd. Nu moet er nog een overlegcommissie samenzitten en hopelijk zal de aanvraag in april goedgekeurd worden." Zodra de verbouwingen kunnen beginnen, zal 't Mutske tijdelijk onderdak zoeken in een ander gebouw.
Geluidshinder
Het grootste deel van de verbouwingen zal worden bekostigd met het geld dat de Vlaamse regering vrijmaakt uit het Vlaams-Brusselfonds. "Het komt erop neer dat we zelf nog ongeveer 30.000 euro moeten investeren. We hopen dat onze sponsors voor 10.000 euro kunnen bijspringen. Op voorhand hebben we beslist dat we niet aan de spaarpot van het jeugdhuis komen. De vrijwilligers zijn nu dus volop bezig met het organiseren van benefietacties om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen," verduidelijkt Van Broeck. "We hebben onder andere al onze muren verkocht. Verschillende verenigingen betaalden een bedrag voor een van onze muren, en in ruil mogen ze tot de verbouwingen met die muur doen wat ze willen. De scouts hebben alvast één muur volledig beschilderd."
Het jeugdhuis is al een aantal jaren bezig met de plannen voor verbouwingen. "Het grootste probleem vormt de geluidshinder. We kunnen moeilijk concerten en fuiven organiseren, omdat er te veel geluidsoverlast is. Het gebouw is niet goed geïsoleerd," zegt Van Broeck. Daar kan nu iets aan gedaan worden. De architect ontwierp een volledig nieuwe indeling, gebaseerd op het 'box-in-the-box-principe'. Daardoor zal heel het gebouw dubbele muren hebben en optimaal geïsoleerd zijn. Bovendien wordt de trappenhal verplaatst naar de kant van de buren, om een extra geluidsbuffer te creëren.
't Mutske deelt met alle Brusselse jeugdhuizen een muziekinstallatie. "Wij kunnen nu met het geld zelf een installatie kopen, die zal worden afgestemd op de geluidsisolatie. Zo kunnen we garanderen dat er zo goed als geen geluidshinder meer zal zijn," licht Van Broeck toe. De zaal wordt ook van een goed verluchtingssysteem voorzien, om te voorkomen dat de jongeren allemaal een luchtje willen gaan scheppen en zo toch weer voor geluidsoverlast op straat zorgen.
Flexibel
Verder komt er ook een nieuwe lange toog, die van in het café doorloopt tot in de zaal. "Zo nodig zullen we het café en de zaal kunnen scheiden, en dus ook de toog. Het is de bedoeling dat we zo flexibel mogelijk met de nieuwe infrastructuur kunnen omspringen, want we willen hier zowel concerten en fuiven als film- en toneelavonden organiseren," zegt Van Broeck.
Boven komen een vergaderzaal en uitgebreide sanitaire voorzieningen. "We hebben hier op dit moment maar twee toiletten en niet eens een wasbak. Boven zal een stukje worden bijgebouwd om dat probleem op te lossen," verklaart Van Broeck. Het platte dak van de zaal wordt een ecologisch groendak, bedekt met vetplanten. De voorkant en de achterkant van het gebouw zullen volledig in glas worden opgetrokken, om meer licht binnen te laten via de tuin. "Bij optredens en fuiven zullen we de achterste glazen wand kunnen bedekken met een valse muur."
Regionaal
Het jeugdhuis trekt naast de hoofdstedelijke jeugd ook veel jongeren aan uit de Vlaamse Rand. "Die jongeren gaan hier in Laken naar school en komen dan in het weekend terug naar het jeugdhuis," verduidelijkt Van Broeck. Het jeugdhuis zorgt niet alleen voor avondactiviteiten, maar heeft ook een voetbalteam voor mannen en vrouwen en organiseert zwemavonden. Volgens minister Anciaux zijn de infrastructuuringrepen noodzakelijk voor de goede werking en de integratie van de vzw in de woonomgeving van de Mutsaard.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.