Vlaamse vrijwilligers delen maaltijden uit aan vluchtelingen: ‘Dit doet denken aan Calais’

JP
© BRUZZ
29/01/2023

Naar schatting duizenden mensen op de vlucht wonen in Brussel in tentenkampen of kraakpanden. Vrijwilligers uit Leuven wilden iets doen. Gewapend met honderdvijftig maaltijden trokken ze naar Brussel. Eerste halte: kraakpand Paleis in Schaarbeek. Daarna door naar opvangcentrum Klein Kasteeltje, waar een veertigtal mensen overwintert in tentjes.

Initiatiefneemster Ann Lamon werkt als informaticus en in haar vrije tijd zet ze zich in voor mensen op de vlucht. De tentjes op de brug heeft ze al op tv gezien, maar ze in het echt zien laat een diepe indruk na. "De mensen liepen op slippers rond in de vrieskou, tussen de dure wagens."

Het Brusselse tentenkampje doet Lamon denken aan de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke van 2015. Ze kwam er destijds regelmatig en schreef er ook een boek over: 'Jungle. Berichten uit transitland'. In Brussel ziet ze dezelfde dynamiek als toen: door het tekort aan opvangplaatsen ontstaan er vluchtelingenkampen.

"We gaan op zoek naar een nieuwe datum en een grotere keuken"

Ann Lamon, initiatiefneemster solidariteitsactie

Want naast het tentenkamp op de brug, was er tot voor kort ook een tentenkamp op de Materialenkaai. Daarnaast zijn er een reeks kraakpanden waar vluchtelingen onderdak hebben gezocht. Denk aan het Schaarbeekse Paleis, maar ook andere panden waarin mensen zonder papieren ook steeds vaker asielzoekers opvangen.

Volgens De Standaard verblijven duizenden vluchtelingen in zeer slechte omstandigheden in Brussel. "De overheid laat het maar gedijen," zegt Lamon. Ook dat doet haar denken aan Calais. "Je ziet hoe burgerbewegingen de gaten proberen in te vullen, waar de overheid tekort schiet."

2be92996-whatsappimage2023-01-29at113504.jpeg

Vrijwilligers uit Leuven bereiden de zakjes met maaltijden voor.

De groep vrijwilligers uit Leuven belooft snel terug te komen naar Brussel, misschien nemen ze sokken mee of warme kleren. Ze denken na over een efficiëntere manier om voor een grote groep te koken. "We gaan op zoek naar een nieuwe datum én een grotere keuken," zegt Amon.

Voor de Leuvenaren is het de eerste actie, vanuit Antwerpen vertrekt al langer een vrijwilligster enkele keren per week om maaltijden uit te delen in Brussel. De solidariteitsacties uit Vlaanderen kunnen rekenenen op financiële steun van het fonds van de vzw Solidarity for All.

Vlak voor het Klein Kasteeltje overnachten al maanden tientallen mensen op de vlucht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni