Nieuwkomers die zich eerst in Brussel of Wallonië vestigen en vervolgens naar Vlaanderen verhuizen, zijn straks tot vijf jaar na hun aankomst in het land nog verplicht in te burgeren.
Vlaanderen gaat Brusselaars inburgeren
Dat schrijft De Standaard.
Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) wil vanaf 1 januari 2016 nieuwkomers die Brussel en Wallonië binnen de vijf jaar verruilen voor Vlaanderen, ook verplichten om een inburgeringstraject te volgen, zoals afgesproken in het regeerakkoord. De meerderheidspartijen hebben daarover een voorstel van decreet ingediend in het Vlaams Parlement.
Opvallend is dat de Brusselse en Waalse nieuwe inwoners niet alleen Nederlandse les zullen moeten volgen, maar ook lessen maatschappelijke oriëntatie.
Volgens Willy Segers, Vlaams Parlementslid voor N-VA maar ook burgemeester van Dilbeek, zal de nieuwe maatregel het een pak moeilijker maken om te ontsnappen aan de Vlaamse verplichting. "Elk jaar zien we een stijging van het aantal mensen van buitenlandse origine die zich via een omweg langs Brussel in onze streek, de Vlaamse Rand, komen vestigen", zegt hij in de krant.
Oppositiepartij Groen noemt de maatregel 'niet realistisch' en kaart aan dat er nu al te weinig plaats is voor alle verplichte inburgeraars. Daarnaast is maatschappelijke oriëntatie een cursus die niet pas na vijf jaar gegeven moet worden, omdat het over basisvaardigheden gaat als vuilnis sorteren en buitenzetten, zegt Groen.
Op dit moment organiseren de Brusselse en Waalse overheden al onthaaltrajecten voor nieuwkomers, maar die zijn vrijwillig en hebben weinig om het lijf. In Brussel staat in het regeerakkoord ietwat omfloerst geformuleerd dat het ook inburgeringstrajecten verplicht wil maken. Maar daar is voorlopig nog niets concreets van te merken.
"Als het zover komt, moeten we dat bekijken", klinkt het bij N-VA. "Maar ook als verplichte inburgering ingevoerd wordt in Brussel of Wallonië, kan het nog altijd zinvol zijn om de verplichting in Vlaanderen te behouden."
Volgens grondwetspecialisten is de kans groot dat het decreet wordt aangevochten bij het Grondwettelijk Hof.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.