Vogelplan voor Molenbeek moet biodiversiteit herstellen
De gemeente heeft opdracht gegeven aan een dierenbeschermingsorganisatie om het teveel aan tamme eenden en ganzen te vangen en ze over te brengen naar adoptieplaatsen, zonder ze te verwonden. Hiermee wil Jan Gypers een einde maken aan de overbevolking van tamme eenden en ganzen rond de Molenbeekse vijvers aan het Karreveldkasteel en het Marie-Josépark.
De populatie mag in geen geval groter worden, want dat kan het milieu niet dragen, waarschuwt Gypers. "Tamme eenden en ganzen verhinderen dat wilde vogelsoorten - wilde eenden, waterhoenders en meerkoeten, of zelfs kuifeenden en futen - zich rond vijvers gaan vestigen."
Daarnaast is de overbevolking slecht voor de waterkwaliteit: de vele uitwerpselen veroorzaken eencellige algengroei. Die planten kunnen toxisch zijn voor vissen, vogels en zelfs mensen. De algen nemen bovendien veel zuurstof op, zodat er een zuurstoftekort is in het water voor vissen en amfibieën. "Als we geen zuurstofpompen geplaatst hadden, dan zouden alleen de schildpadden overleven," zegt Gypers, "de rest zou stikken."
Rietvelden
Vele omwonenden van vijvers hebben al hun beklag gedaan over stinkend water. Gypers is van plan om in drie Molenbeekse vijvers een natuurlijk reinigingssysteem te installeren met een pomp en een rietveld. "Het vervuilde water wordt met een pompsysteem door de rietvelden geloodst. De rietvelden absorberen de stikstoffen en nitraten en zuiveren het tot relatief schoon water. Groot voordeel is dat er zo ook zuurstof in het water komt."
Gypers wil de tamme eenden en ganzen niet allemaal bannen, maar hij wil ze centraliseren rond één bepaalde vijver in het Marie-Josépark, zodat de wandelaars en voorbijgangers ze zeker niet hoeven te missen. Die vijver zal een betonnen bodem krijgen, en het water zal regelmatig ververst worden.
Het gemeentebestuur van Molenbeek is ook van plan om dit jaar zeker nog tweehonderd nieuwe inheemse bomen aan te planten, zoals beuk, eik, haagbeuk en lijsterbes. "De bomen zijn nodig om de Molenbeekse parken met elkaar te verbinden. Zo kunnen de vogels daartussen migreren. De bomen trekken ook inheemse insecten aan, vlinders en kevers, die als voedingsbron voor vogels kunnen dienen. Zo wordt de oorspronkelijke biotoop van de dieren hersteld en krijgen de vogels meer plaats dan ooit om een nest te bouwen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.