Voor fans van Wii en Wielemans
Het art-nouveaugebouw aan de Van Volxemlaan 364 is de afgelopen zeven jaar helemaal opgekalefaterd en verbouwd tot een modern cultuurcentrum. Le Brass besteedt met een cyberlounge en een professionele radiostudio vooral aandacht aan multimedia, net als de Nederlandstalige bibliotheek, die er op de eerste verdieping komt te zitten.
Er kwamen heel wat nieuwsgierigen opdagen op de feestelijke opening van het nieuwe cultuurcentrum. Net als bij Wiels, dat twee jaar geleden de deuren opende, bestaat het interieur van Brass uit een mix van modern design en het authentieke karakter van de brouwerij. Het grote pronkstuk van het gebouw is de oude brouwzaal. Die wordt tentoonstellingsruimte voor de verschillende partners, maar dient ook en vooral om het industriële karakter van het gebouw in de schijnwerpers te zetten. Dankzij de wettelijke bescherming van het gebouw heeft de zaal haar oorspronkelijke karakter grotendeels kunnen behouden. Alleen de marmeren muurbekleding kon om budgettaire redenen niet gereconstrueerd worden. Maar om de bezoekers een idee te geven, werd wel een metertje muur naar het originele recept bekleed.
Sylvie Mazaraky, stedenbouwkundig architect van de gemeente, stond mee aan de wieg van de renovatie en geeft de bezoekers een woordje uitleg over het gerenoveerde gebouw. Volgens haar heeft de bescherming ook wel beperkingen opgelegd bij de renovatie. Zo was het enkel mogelijk om tussen de indrukwekkende metersdikke funderingen, net onder de brouwzaal, toiletten aan te leggen. Van op de drie verdiepingen moet je dus telkens helemaal naar beneden om het kleinste kamertje te bezoeken. "Het voordeel daarvan is wel dat de bezoekers worden aangezet om het gebouw in zijn geheel te bezoeken," zegt Mazaraky. En toegegeven: dat loont de moeite.
Naast de brouwzaal heb je nog vier verdiepingen. Op de benedenverdieping kun je in de cyberlounge surfen. Op de bovenste (derde) verdieping komt er een grote multimediazaal waar Radio Vibration en tal van andere verenigingen hun ding kunnen doen. Een verdieping lager komt er kantoorruimte en een vergaderzaal bestemd voor de plaatselijke verenigingen. Maar de Nederlandstalige Vorstenaren zullen vooral verguld zijn met de komst van de nieuwe Nederlandstalige gemeentebibliotheek, die midden januari de deuren opent. Nu zit die nog in het gemeenschapscentrum Ten Weyngaert, maar daar barst de bibliotheek bijna uit haar voegen.
Het wordt geen bieb als een andere, legt bibliothecaris Leen Gyselinck uit. "Naast de boeken zullen we vooral focussen op multimedia. Zo zullen er computers zijn om te surfen en zullen we hier ook filmworkshops geven." Jongeren zullen zich vooral verheugen op de komst van videospelletjes, zowel voor PlayStation als Wii. Daarnaast zal de bieb ook veel aandacht schenken aan kunst en cultuur. In dat opzicht komt er ook een documentatiehoek over het Wielemans-patrimonium. "Voorlopig zitten historische documenten en boeken over deze site over heel wat plaatsen verspreid. Het is de bedoeling om ze hier te centraliseren," legt Gyselinck uit.
Voor liefhebbers van het Brusselse patrimonium zal dat als muziek in de oren klinken, want aan het gebouw hangt een opmerkelijke geschiedenis vast. Het was vroeger, net als de twee aanpalende gebouwen, in handen van de brouwerij Wielemans-Ceuppens. De gebroeders Wielemans beslisten in 1879 hun brouwerij in Vorst te vestigen, op gronden die toen werden gebruikt als weilanden. In 1893 werd het eerste gebouw opgetrokken (het gebouw dat het dichtst bij het Zuidstation ligt). Daarvoor werden gevelonderdelen van de Caisse d'Epargne gebruikt, die zich voorheen op het De Brouckèreplein bevond. Daardoor kreeg het ook de bijnaam Métropole, naar het bekende hotel.
Het ging de brouwerij zo voor de wind dat ze al snel moest uitbreiden, en zo bouwde ze in 1903 een moderne machine- en brouwzaal, het huidige Brass. Een paar decennia later voldeden die ook al niet meer, waardoor de brouwerij in 1930 een derde gebouw optrok: dat herbergt nu het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiels. Het art-decogebouw van architect Blomme verschilt duidelijk van de oudere machinezaal, die eerder als industriële art nouveau bestempeld kan worden.
Nu moet nog het derde gebouw van de brouwerij in een nieuw kleedje gestopt worden. Maar ook dat zou een kwestie van tijd zijn. Privé-investeerders zouden er horeca, kantoren en zelfs een bioscoop plannen.
Lees meer over: Vorst , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.