Voor het eerst heeft de federale regering ook de Congolese soldaten herdacht op 11 november Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo) was erbij op Wapenstilstand toen een krans werd neergelegd aan het enige Belgische monument voor Congolese soldaten, aan de François Rigasquare in Schaarbeek.
Voor het eerst herdenkt federale regering Congelese soldaten op Wapenstilstand
Hoewel Europa het belangrijkste strijdtoneel was tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden er ook veldslagen geleverd op andere continenten. België mobiliseerde ongeveer 300.000 mannen aan het 'Duits Oost-Afrikaanse' front via de Congolese Openbare Weermacht. Huidig onderzoek schat dat daarbij ongeveer 29.000 doden vielen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen ongeveer 30.000 Congolese soldaten deel aan de gevechten, vooral in Azië en Afrika.
Een van de belangrijkste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog aan het Afrikaanse front was de Slag bij Tabora. Troepen van de Congolese strijdkrachten streden er tegen troepen uit de Duitse koloniën. De Congolese strijdkrachten veroverden Tabora, de oorlogshoofdstad van 'Duits Oost-Afrika' (nu Tanzania) in september 1916 en zorgden zo voor een zeer strategische overwinning voor de geallieerden.
Elk jaar op 11 november organiseert de vereniging Bakushinta, die zich inzet voor de promotie en opwaardering van de Congolese culturen, de herdenking van de Slag bij Tabora. Die vindt plaats voor het Monument voor de 'Troepen der Afrikaanse Veldtochten' op de François Rigasquare in Schaarbeek. Het monument brengt hulde aan de strijdkrachten van de onafhankelijke staat Congo en later Belgisch Congo.
Dit jaar was staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo) namens de federale regering aanwezig zijn op de plechtigheid. “Hiermee wil de regering de belangrijke rol die de Congolese soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben opgenomen, herdenken en eren. Het is ook een teken van erkenning voor het harde werk geleverd binnen de Bijzondere Commissie voor het Koloniale Verleden die eveneens pleitte voor een federale aanwezigheid tijdens dit herdenkingsmoment", zegt Leroy.
“We zijn uiteraard blij met haar komst,” zegt Georgina Dibua, coördinator van Bakushinta, “maar dit is een kleine stapje in de goede richting. Veel Congolese oud-strijders en hun erfgenamen vragen al jaren financiële compensatie van de Belgische Staat. Ze hopen die nog steeds te ontvangen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , congolese soldaten , Wapenstilstand
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.