Van woensdag tot vrijdag worden in het Dudenpark vijf eeuwenoude beuken gekapt. De hete en droge zomer van 2018 heeft de bomen parten gespeeld, en het is onveilig om ze te laten staan. Brussel Leefmilieu maakt zich ook zorgen over het lot van 71 andere beuken. "De klimaatverandering heeft ons ingehaald."
Vorst kapt vijf eeuwenoude beuken in Dudenpark
Volgens Estelle Toscanucci, woordvoerster van de burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo), zit het stadsbestuur heel verveeld met de situatie. “De burgemeester heeft met tegenzin het decreet getekend. Het laatste wat we willen doen is bomen kappen. Maar de bomen zijn zodanig beschadigd dat het onveilig is om ze te laten staan.”
De bomen in kwestie - zo'n 150 tot 200 jaar oud - hebben ernstig geleden onder de hete en droge zomer. Beuken hebben veel water nodig en door het tekort aan vocht is de kruin van de bomen afgestorven. Er is dus een reëel risico dat de bovenste takken zonder waarschuwing afvallen.
"Het laatste wat we willen doen is bomen kappen."
Regeneratie
Brussel Leefmilieu heeft in mei een onderzoek gedaan naar de gezondheid van de beuken in het park. Naast de vijf die nu zullen gerooid worden zijn er nog 71 niet goed aan toe. “Al 10 jaar doen de oude beuken in het park het heel slecht,” zegt Gregory Rinbold van Brussel Leefmilieu, “voor een stuk is dat normaal, en deel van de levenscyclus van de bomen.”
“Sinds 2015 zijn we hard aan het werk met een regeneratieplan voor het park", vervolgt Rinbold. "Daarbij rooien we ieder jaar een aantal gestorven bomen, perceel per perceel. Maar normaal rooien we nooit in het broedseizoen van de vogels, en zijn de bomen er niet zo slecht aan toe. De klimaatopwarming haalt ons in.”
Burgerinspraak
Volgende week dinsdag organiseert de gemeente Vorst een samenkomst voor omwonenden, waar ze in overleg kunnen gaan met het bestuur en de experten van Brussel Leefmilieu. Stadsbewoners reageren vaak heel emotioneel op het kappen van bomen.
“Dat is ook normaal, we zijn omringd door beton, de bomen die we hebben geven ons niet alleen zuurstof, maar ze zijn deel van het landschap van onze jeugd, ze geven ons rust. Een boom kappen is bijna alsof we de zuurstof van de stad wegnemen. Maar het is ook belangrijk om te tonen dat natuur veranderlijk is, dat een bos of een park een cyclus heeft. Beuken van boven de 100 jaar oud zijn fragiel.”
"Voor een stuk hoort dit bij de levenscyclus van een boom."
Toekomstplannen
Het is nog niet geheel duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Bij Brussel Leefmilieu zetten ze, naast het regeneratieplan, ook in op andere opties. “We kunnen bijvoorbeeld delen van het park afsluiten voor bezoek, dan hoeven we de bomen niet te rooien maar kunnen we ze op hun eigen tempo laten sterven, met behoud van hun ecosysteem.”
Andere mogelijkheden zijn enkel de beschadigde toppen rooien en aanplanten van andere soorten, zoals de wintereik, die minder water nodig hebben. “We leggen in ieder gevallen niet alle eieren in één mand,” klinkt het.
Lees meer over: Vorst , Samenleving , bomenkap , beuken , Dudenpark , Stéphane Roberti , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.