De gemeente Sint-Gillis heeft de deal voor de renovatie van het Joseph Mariënstadion, van voetbalclub Union, goedgekeurd. Gemeenteraadslid in de oppositie Klaas Lagrou (Groen) stelt zich vragen: “Als de overheden alles betalen, is dat een groot cadeau voor een privéonderneming zoals een voetbalclub.”
Vragen bij renovatie Mariënstadion: 'Cadeau van overheden aan Union'
De renovatie van het Mariënstadion is nodig voor Union, dat in eerste klasse B speelt en daarvoor een groter en moderner stadion nodig heeft. Zo komt er achter beide doelen een tribune bij. De club betaalt die renovatie niet zelf. Logisch, zegt clubvoorzitter Jurgen Baatzsch: “Wij zijn geen eigenaar van het stadion, dus het is niet aan de club om te betalen”, zegt hij in La Capitale, al voegt hij er wel aan toe dat de club beroep zou doen op privé-investeerders indien de financiering een probleem zou zijn.
Het Brussels Gewest legt 2,4 miljoen euro voor de renovatie op tafel, oftewel zowat de helft van de vereiste 4,8 miljoen. Verder steunt ook de Koninklijke Schenking, de eigenaar van het stadion, het project, via een renteloze lening van 1,5 miljoen euro. De gemeente Sint-Gillis lost die lening af op twintig jaar tijd, door de jaarlijkse subsidie van 75.000 euro voor Union te gebruiken om de lening terug te betalen. Volgens de gemeente zal die ingreep niet voelbaar zijn in de begroting, maar er moet wel nog een oplossing gevonden worden voor de resterende 322.000 euro.
Lintje doorknippen
De groene oppositie vindt dat het gemeentebestuur een cadeau doet aan de voetbalclub. “Wij kunnen al raden wie het lintje zal knippen bij de opening van het gerenoveerde stadion in de zomer van 2018, zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Klaas Lagrou van Groen. “Wij zijn voor de renovatie, maar is het normaal dat de overheden, en dus de burgers, de renovatie van een voetbalstadion volledig financieren, terwijl er hoge nood is aan heel wat andere sportinfrastructuur?”, vraagt het gemeenteraadslid zich af. Volgens hem mag een profclub als Union zelf ook gerust zijn steentje bijdragen.
Dat de gemeente zelf bijspringt, is niet helemaal verrassend: burgemeester Charles Picqué (PS) is zelf ook erevoorzitter én grote supporter van Union. “Op zich vind ik het zeker een goede zaak dat de gemeente goede banden heeft met de club, en Picqué heeft er ook voor gezorgd dat de factuur niet volledig bij de gemeente in de bus is beland: ongetwijfeld hebben zijn goede banden in het Brussels Gewest er mee voor gezorgd dat het Gewest de helft van de renovatie financiert”, aldus Lagrou.
Geschiedkundige waarde
Groen en Ecolo vragen een betere verdeling van de kosten, en hopen dat de renovatie niet ten koste zal gaan van de geschiedkundige waarde van het Mariënstadion, een van de oudste en best bewaarde Belgische voetbalstadions. “Vele Unionsupporters hebben er schrik voor dat hun stadion wordt omgetoverd in een ongezellig, modern bouwwerk. Daar moet voor gewaakt worden”, zegt Lagrou, die ook garanties wil voor de samenwerking tussen de club en de jeugdschool van Union. “De belangen van die twee partijen zijn niet dezelfde. Picqué gaf zelf toe op de gemeenteraad dat die samenwerking nu al soms spaak loopt.”
Lees meer over: Vorst , Samenleving , Sport
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.