VRT oud gebouw en zendmast

VRT en RTBF plannen nieuwe woon- en mediawijk tegen 2024

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
08/07/2015

Tegen de herfst moet het masterplan klaar zijn voor de zone rond de VRT-toren. Er is plaats voor woningen, een park, scholen en twee gloednieuwe radio- en televisiegebouwen. In de nieuwe wijk staan mediabedrijven centraal.

De Franse urbanist François Leclercq legt de laatste hand aan wat tegen 2024 een volledig nieuwe wijk moet worden aan de Reyerslaan. Mediapark krijgt drieduizend woningen, een openbaar park, buurtvoorzieningen en dertigduizend vierkante meter kantooroppervlakte voor kleinere en middelgrote mediabedrijfjes.

Helemaal centraal komt een groot plein met langs weerskanten twee gloednieuwe gebouwen voor de publieke omroepen VRT en RTBF. Vandaag zitten die nog in één gebouw, met een (absurde) grens die midden door het gebouw loopt.

Voor die twee nieuwe gebouwen loopt momenteel een wedstrijd. Er zijn telkens vijf kandidaten, waarvan een aantal van internationaal kaliber (zie kader). Tegen de herfst moeten de winnaars bekend zijn.

Hoe dan ook zullen VRT en RTBF compacter gehuisvest zijn dan nu. De bedoeling is om de gebouwen ‘transparant’ te maken, zodat iedereen kan zien hoe er radio en televisie wordt gemaakt.

Het huidige ‘balk’-vormige gebouw uit de jaren 1970 gaat in 2022 tegen de vlakte. De iconische televisietoren uit diezelfde periode daarentegen wordt zeker behouden, zegt François Leclercq. Hij stelt voor om er een restaurant in onder te brengen.
Leclercq pleit verder voor hoogbouw (woningen tot vijftien verdiepen, of zelf nog wat hoger). In de sokkel kunnen dan mediabedrijfjes komen. Daarmee komt het Brussels gewest tegemoet aan het idee om woningen en kantoren te mengen. Er zullen ook woningen in lagere bebouwing komen, maar er komen geen kantoortorens.

Het publiek park dat zo’n 8 hectare groot zal zijn, loopt van west naar oost. Vandaag is er al een mooi groen bos aan de oostkant, maar dat wordt onderbenut en is niet publiek toegankelijk. De ontwikkelaars zullen het parkbos zoveel mogelijk trachten te recupereren, maar het zal ook deels bebouwd worden.

Versterking
Er wordt intussen ook onderhandeld met een aantal hogescholen, gespecialiseerd in media om de site te vervoegen, en RTBF-bons Jean-Paul Philippot is vragende partij om de archieven van Cinematek naar de site te halen.

Dat François Leclercq nog niet helemaal klaar is met het masterplan, is geen toeval. Ann De Cannière, projectleider Reyers bij het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Gewest: “Er is nog discussie over de exacte invulling. Aanvankelijk dachten VRT en RTBF dat ze hun eigen gebouwen konden betalen met de opbrengst van de ontwikkeling van de rest van de site. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Vraag is nu of en met hoeveel het Brussels Gewest over de brug komt, bijvoorbeeld voor de openbare voorzieningen. Ook stelt zich de vraag hoe dicht de bebouwing zal zijn.” Meer verdichting betekent meer rendement. Het juiste evenwicht vinden, dat is waarvoor de ontwikkelaar en overheid nog rond de tafel moeten zitten.

Niet dat de VRT en de RTBF het onderste uit de kan willen. Het zijn zelf publieke diensten, “ze denken dus ook mee na over de maatschappelijke meerwaarde van de nieuwe stadswijk,” zegt De Cannière.

Om de wijk goed aan te sluiten op de rest van de stad zal aan de uithoeken van de wijk gewerkt worden met verbindenden elementen: horeca, winkels, publieke voorzieningen, enzovoort.

Heikel punt is nog de mobilteit. Met de E40 en de middenring vlakbij is de ligging alvast niet slecht. Anders is het gesteld met het openbaar vervoer. Er is een efficiënte tramlijn (lijn 7) die rond de stad loopt maar de bereikbaarheid naar het centrum of het hinterland is minder goed. Ann de Cannière: “Wij pleiten voor de versterking van het GEN-station Meiser. En op de hele lange termijn vragen we dat tram 94 de achterkant aandoet van de Reyerssite.” Die oostkant is het minst goed ontsloten. Er moet dus zeker een buslijn bij komen die, liefst, dwars door de site rijdt.

ARCHITECTEN RTBF

  • Lacation & Vassal (Frankrijk) Office Kersten Geers David Van Severen (België)
  • L'Escaut (Olivier Bastin) / Rudy Ricciotti (België/Frankrijk)
  • MDV / V+ (België)
  • Bjarke Ingels (Denemarken)

ARCHITECTEN VRT

  • Office for Metropolitan Architecture (Rem Koolhaas, Nederland)
  • Christian Kerez met Michel Desvigne (Zwitserland/Frankrijk)
  • Office Kersten Geers David Van Severen / KCAP (België/Nederland)
  • Robbrecht en Daem met Bas Smets (België)
  • De Vylder Vinck Tailleu, EVR, Doorzin en Denis Dujardin (België)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni