'VRT overweegt verhuis naar Vilvoorde of Mechelen'
De Standaard bericht woensdag over Somers' uitspraken.
Vilvoorde is de thuishaven van verschillende mediabedrijven als de Vlaamse Mediamaatschappij en het poductiehuis Woestijnvis. De stad heeft de ambitie om het Hilversum van Vlaanderen te worden. In het scenario-Vilvoorde komen twee sites in aanmerking: de voormalige Renaultsite in de stationsbuurt of de Watersite bij het kanaal.
In Mechelen is dan weer het telecom- en mediabedrijf Telenet gevestigd. De stad gaat er prat op dat ze de op een na goedkoopste centrumstad van Vlaanderen is. Er is een braakliggend terrein achter het treinstation langs de Leuvense Vaart dat in aanmerking komt.
Masterplan
Het is nog niet zeker of de verhuis er komt. Een van de mogelijke alternatieven is de constructie van een nieuw gebouw op de huidige site. Daarvoor is er een masterplan ingediend bij het Brussels Gewest. Een nieuw gebouw op de huidige site zou als voordeel hebben dat een politiek gevoelige verhuis uit Brussel vermeden wordt. Een andere optie is de renovatie van de huidige site. In beide gevallen komt de samenwerking en uitwisseling met de RTBF niet in het gedrang.
"Verhuizen is voorbarig," zegt Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT. Volgens haar bereidt de VRT nu een technisch dossiers voor om eind juni te kunnen beslissen: verhuizen of blijven. Pas daarna kan eventueel gezocht worden naar een nieuwe locatie.
Domme keuze
Uit politieke hoek komt totnogtoe uitsluitend kritiek op een mogelijke verhuis uit Brussel.
"Ik vind het ontstellend dat dit zelfs maar overwogen wordt," zegt VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur Bruno De Lille (Groen). "Als Vlaanderen zijn belangrijkste instellingen uit Brussel wil terugtrekken, hoe lang blijft Brussel dan nog de hoofdstad van Vlaanderen en de Vlamingen? Brussel laten vallen, is echter een domme keuze met vooral negatieve gevolgen voor Vlaanderen. Hoe idioot moet je zijn om vrijwillig je toegangspoort tot Europa en de wereld te sluiten? Onder het motto "wat we zelf doen, doen we beter" lopen we vrolijk als lemmingen het ravijn in. Triest, intriest."
Elke Roex (SP.A) legt op twitter meteen de link met het Brusselse beleid. "Zouden verhuisplannen VRT ook opsteken als Brussel Place Misère zou aanpakken? Als er vlot openbaar vervoer en veilige fietspaden zouden zijn?" Partijgenoot en Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet verklaarde in het Brussels parlement dat de VRT voor hem ook in Brussel moet blijven.
Ook VGC-collegelid bevoegd voor Media Brigitte Grouwels (CD&V) wil niet weten van een vertrek van de VRT. "We moeten kijken hoe we de huidige site aan de Reyerslaan kunnen aanpassen aan de noden van een modern mediabedrijf," vindt ze.
Vlaams Belang verzet zich tegen een verhuis van de VRT uit Brussel. "Brussel is en blijft de enige hoofdstad van Vlaanderen, en daarom niet meer dan de logische keuze om de VRT te huisvesten." Volgens de partij zouden de kosten voor een renovatie te hoog zijn, en daarom pleit ze voor een nieuw gebouw op de huidige site.
Het Reyerscomplex is 50 jaar oud en niet meer aangepast aan de noden van een modern mediabedrijf. Het wordt niet op een duurzame manier verwarmd en er is betonrot.
Vorig jaar belichtte tvbrussel al eens de mogelijkheid van een verhuis van de VRT. De reportage van mei 2011 ('Vandaag zijn we de radiator van Brussel') vindt u in bijlage.
De RTBF laat intussen weten geen verhuisplannen te hebben. "Wij blijven hier, maar in welke vorm dat zal zijn hangt af van de VRT," aldus de Franstalige omroep. De renovatieplannen voor het RTBF-gebouw zitten in afwachting van een beslissing van de VRT in de koelkast.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.