VSGB: 'Brusselse politie zwaar ondergefinancierd'

© brusselnieuws.be
31/05/2012
De Brusselse belastingbetaler draait voor een groot deel op voor de inzet van politie tijdens Europese toppen, nergens is er zo’n groot tekort aan agenten, en de Brusselse politiekorpsen worden ondergefinancierd. Dat concludeert de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Gewest (VSGB).

In een studie vergelijkt de VSGB de financiering van de politie in Brussel met die in Charleroi, Antwerpen, Luik en Gent.

Een eerste conclusie is dat de Brusselse politie 12 procent minder inkomsten per inwoner heeft dan de andere steden. "Het verschil in ontvangsten met andere steden bedraagt verhoudingsgewijs in totaal 57 miljoen euro", aldus de VSGB. Maar gezien de budgettaire situatie van veel gemeenten zal dat geld er niet komen. "Bovendien neemt de politiedotatie al een relatief grotere hap uit de gemeentelijke uitgaven dan in de andere steden."

Ook de 20 miljoen euro subsidies die Brussel krijgt voor de beveiliging van Europese toppen blijken onvoldoende. "Deze bedragen werden vastgelegd toen de Europese Unie nog heel wat minder lidstaten telde, en vooral, toen het aantal Europese toppen vastgelegd was op vier vergaderingen per jaar." De subsidie dekt daardoor volgens de studie maar 62 procent van de totale kost. De overige 12 miljoen euro zijn voor de rekening van de Brusselse gemeenten, en dus de belastingbetaler.

'Agenten niet te duur'
Het tekort aan agenten blijft meer dan in de andere steden een prangend probleem. In het Brussels Gewest is het tekort ten opzichte van het theoretisch kader 934 politieagenten, of 14 procent. Vooral de zone Brussel-Stad en Elsene kampt met een tekort. Per gebruiker van de stad (pendelaars inbegrepen) heeft Brussel overdag 1 agent op 266 gebruikers, terwijl dat voor de andere steden gemiddeld 1 op 228 is.

De VSGB onderzocht daarbij ook de bezoldiging van agenten in de gemeenten, en "in tegenstelling tot wat sommigen beweren, blijkt de personeelskost in de Brusselse politiezones niet hoger in vergelijking tot de vier andere grote steden van het land, en zelfs lichtjes lager."

Armere bevolking
De vereniging klaagt ook aan dat de financieringsregels voor de politie vaak nadelig uitvallen voor Brussel. Zo wordt er geen rekening gehouden met de sterk stijgende en armer wordende bevolking, of met specifieke taken zoals het tweetalig statuut of de internationale rol van Brussel.

Conclusie van de VSGB: "Het akkoord over de herfinanciering van Brussel heeft 30 miljoen euro opgeleverd voor de veiligheid in ons Gewest. Maar die herfinanciering compenseert slechts gedeeltelijk de onderfinanciering van de Brusselse politiezones door de federale overheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni