VSOA dient stakingsaanzegging in over wettelijk kader tasers

© Belga
27/02/2017

Omdat er nog geen wettelijk kader is voor het gebruik van tasers door de politie dient de liberale vakbond VSOA een stakingsaanzegging in. Bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kondigde daarvoor vorige week dinsdag een proefproject aan in tien à vijftien lokale politiezones. Volgens hem is het wettelijk kader wel in orde.

Er is geen wettelijk kader voor het gebruik van deze stroomstootwapens waarmee een agent vanop afstand een elektrische shock kan geven om een persoon tijdelijk te verlammen, zegt de vakbond. Maar ook de verplichte risicoanalyse werd volgens de VSOA over het hoofd gezien.

"Doordat er geen wettelijk kader is voorzien is de agent individueel verantwoordelijk voor het gebruik van dit nieuwe wapen", zegt de vakbond, die eraan toevoegt dat ze niet tegen het gebruik van tasers gekant is. "Er bestond inderdaad een vraag vanop het terrein naar dergelijke tasers", zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin. "Wij hebben daar niet voor geijverd, maar ijveren wel voor wettelijke bescherming. Voor de start van de proefperiode moet minister Jambon de juiste stappen zetten. Ook een overheid moet het juiste voorbeeld geven."

"Blijkbaar heeft men gedacht dat men de wettelijk voorziene procedures naast zich kon neerleggen", zegt Houssin. "Ik had er nog kunnen inkomen als dat was gebeurd bij een discussie over een detail, maar toch niet als het gaat om de invoering van een nieuw wapen? Het is toch de logica zelve dat hiervoor een wettelijke basis komt?"

Onderhandelingscomité
In de procedure die voorgesteld wordt, is er sprake van drie agenten die nodig zijn om het toestel te bedienen. "Maar onze mensen zijn nooit met drie tegelijk op het terrein", zegt Houssin.

Nu er een stakingsaanzegging is, is het kabinet-Jambon verplicht binnen de tien dagen een onderhandelingscomité bijeen te roepen. Houssin verwacht dat het VSOA daar de steun zal krijgen van de andere bonden. "Ik veronderstel dat ze dat zullen doen, omdat zij toch ook de rechten van het personeel willen beschermen." Eric Picquer van ACOD Politie gaf maandagochtend alvast aan niet uit te sluiten dat ook de socialistische vakbond zal volgen.

Omstandigheden vastleggen
Binnenlandse Zaken ontkent dat er geen wettelijk kader is om het proefproject op te starten. Artikel 10 van het KB Bewapening van 3 juni 2007 machtigt de minister van Binnenlandse Zaken om het gebruik van "bijzondere bewapening" toe te staan, licht de woordvoerder toe. Zoals voor alle andere van types van bijzondere bewapening, zal de minister in dat raam voorafgaand aangeven wie, in welke omstandigheden en onder welke opleidingsvoorwaarden de taser mag gebruiken.

Het proefproject, dat dus nog opgestart moet worden, is net bedoeld om de omstandigheden waarbinnen de taser zal gebruikt, vast te leggen, aldus de woordvoerder die benadrukt dat politiemensen steeds de nodige opleiding zullen krijgen, alvorens ze het wapen mogen gebruiken. "Er is een rechtsgrond en die zal uiteraard worden nageleefd. Alle stappen die wettelijk voorzien zijn, worden nageleefd", besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni