De Vrije Universiteit Brussel start in het academiejaar 2013-2014 een tweejarige opleiding tot connoisseur, oftewel kenner van de schone kunsten. Initiatiefnemer is kunstkenner, filosoof en professor Willem Elias.

De Vrije Universiteit Brussel start in het academiejaar 2013-2014 met het postgraduaat tot connoisseur. Het programma is gebaseerd op de laatste ontdekkingen in neurowetenschappen, materiaalanalyses, kunstgeschiedenis, recht, sociologie en de economie van de kunstmarkt.

Bloeiende kunsthandel
"Kunst is booming", luidt het in een persbericht. "Succesvolle zakenmensen beleggen in kunst. Popsterren kopen geen Ferrari, maar schilderijen van Jeff Koons. België is van oudsher het land van kunstverzamelaars en kent momenteel een bloeiende kunsthandel."

De interesse in kunst zorgt ook voor impulsen in de museale wereld, aldus de VUB, met als voorbeeld het SMAK in Gent dat een topattractie is geworden. Voor kunstexperts in de brede zin van het woord start de Vrije Universiteit Brussel een uitgebreide postgraduaat 'Connoisseurship'.

Tot het doelpubliek behoren veilingmeesters, museummanagers, kunsthandelaars, kunstadviseurs, beleidsmakers, advocaten, magistraten, artiesten, verzamelaars of gewoon kunstliefhebbers die hun kennis nog verder willen bijvijlen en aanscherpen.

Geglobaliseerde kunstmarkt
Naast het tweejarige academische programma krijgen zij een intensieve zomerschool in Roemenië, elk jaar zes weekends van vier dagen in kunstcentra van Brussel, Gent, Parijs, Maastricht (TEFAF) en Wenen. Zij krijgen onderricht in kunstgeschiedenis, laboratoriumtechnieken, authentificering, intellectueel eigendom, communicatie in een geglobaliseerde kunstmarkt en nog talloze andere onderwerpen. De opleiding wordt afgesloten met een thesis.

Vraag is wel of de afwezigheid van een museum voor moderne kunst in Brussel de opleiding parten zal spelen. "Die afwezigheid is betreurenswaardig voor de stad, maar niet voor onze opleiding", zegt professor Willem Elias aan brusselniews.be. "Een van onze docenten is bij voorbeeld Frederik Leen, verantwoordelijk voor de collectie moderne kunst binnen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Hij zal de studenten rondleiden in de reserves van het museum".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni