| De ontdekking is een doorbraak in de neurologie.

VUB-neuroloog Engelborghs pleit voor betaalbaar Alzheimermedicijn

© Belga
14/07/2023

VUB-neuroloog Sebastiaan Engelborghs pleit ervoor het nieuwste Alzheimermedicijn Lecanemab betaalbaar te maken voor iedereen. "We lopen het risico op een tweesporenbeleid: de patiënt die het zich kan veroorloven, zal een behandeling kunnen betalen, de anderen niet", waarschuwt hij.

Professor Engelborghs is hoofd van de dienst Neurologie aan het UZ Brussel en bestuurslid van het European Alzheimer Disease Consortium (EADC). Samen met zijn collega's kijkt hij uit naar het veelbelovende Alzheimermedicijn Lecanemab, dat in januari werd goedgekeurd door de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. Waarschijnlijk volgt binnenkort ook de Europese dienst EMA.

In de Verenigde Staten zal een behandeling jaarlijks tot 24.700 euro kosten. Ook in de Europese Unie dreigt een hoge prijs. "We schatten de populatie die potentieel in aanmerking komt voor een behandeling met Lecanemab in de EU op 5,4 miljoen personen", zegt Engelborghs. Gebaseerd op de Amerikaanse kost, betekent dat in totaal een kost van ruim 133 miljard euro per jaar.

Omdat de prijsonderhandelingen met de producent wellicht per land zullen verlopen, dreigt een grote ongelijkheid binnen de EU-lidstaten. Om dat tegen te gaan, zijn nieuwe betalingsmodellen en meer infrastructuur nodig voor nieuwe therapieën in de routinezorg.

Nevenwerkingen

Het gaat volgens Engelborghs niet enkel om de prijs van het medicijn zelf. De diagnose van Alzheimer gebeurt namelijk op basis van biomarkeronderzoeken die niet worden terugbetaald. Patënten die Lecanemab nemen moeten ook geregeld onderzocht worden op nevenwerkingen.

Lecanemab, dat onder de merknaam Leqembi zal worden verkocht, is ontwikkeld door het Japans-Amerikaans farmaduo Eisai-Biogen. Het is de eerste behandeling waarvan is bewezen dat ze de opmars van de ziekte afremt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Alzheimer , neurologie , Sebastiaan Engelborghs , Lecanemab

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni