| Tijdens een debat met onder meer professor Loots en oorlogsjournalist Rudi Vranckx lanceren VUB-studenten een petitie voor de terugkeer van de kinderen uit Syrië en Irak

VUB-studenten lanceren campagne voor terugkeer kinderen Syriëstrijders

EDB
© BRUZZ
19/12/2018

Een terugkeer naar België voor alle Belgische kinderen in Syrië en Irak. Dat is wat een nieuw studentencomité aan de VUB wil bereiken. Met een debatavond proberen de studenten niet enkel politici, maar ook de publieke opinie te overtuigen. “Dit zijn kinderen zoals alle andere.”

“Er wordt heel veel over deze moeders gepraat zonder dat we weten wie ze echt zijn,” zegt Gerrit Loots, professor Psychologie aan de VUB. “Als onderzoeker wil ik tonen wat er echt gaande is en geen fantoomverhalen verspreiden.”

Loots beet met zijn uitspraken op dinsdagavond de spits af van een campagne die door VUB-studenten werd gestart. Met een debatavond tussen onder meer oorlogsjournalist Rudi Vranckx en Child Focus-directeur Heidi De Pauw, wilden de studenten en de professor het publiek informeren.

“Deze kinderen werden goed door hun moeders beschermd en zijn geen tikkende tijdbommen,” besluit hij nadat hij in oktober de vluchtelingenkampen bezocht. “Ze zijn net zoals alle andere kinderen en kunnen uitgroeien tot empathische volwassenen. Tenzij ze niet teruggehaald worden.”

Solidariteitsmars

Om hun boodschap kracht bij te zetten, lanceerden de studenten op dinsdagavond tevens een petitie die ijvert voor de terugkeer van de Belgische kinderen uit Syrië en Irak. “Hiermee proberen we genoeg handtekeningen te verzamelen om de politici wakker te schudden,” zegt Maya Vereecken, initiatiefneemster van de campagne, aan BRUZZ.

"Als de politici tegen 11 februari nog geen oplossing bedacht hebben, organiseren wij een solidariteitsmars."

Maya Vereecken, studente aan de VUB

Op 11 februari willen de studenten de petitie aan het federaal parlement overhandigen. “En als de politici tegen dan nog voor geen enkele oplossing gezorgd hebben, zullen wij een solidariteitsmars organiseren,” aldus Vereecken. “Dan roepen we zoveel mogelijk mensen op om door de straten van Brussel te trekken."

Aantal minderjarigen

Volgens het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, bevinden zich vandaag een 15-tal Belgische kinderen in de kampen en in totaal een 170-tal minderjarigen in de conflictgebieden in Syrië-Irak. De overgrote meerderheid zijn kinderen jonger dan zes.

“Maar het is niet evident om een exact cijfer te geven van het aantal minderjarigen ter plaatse,” zegt Sofie Decoster van de cel Communicatie van het OCAD aan BRUZZ. “Van de meeste kinderen hebben we immers geen nieuws.” Over het aantal Brusselse kinderen kan de dienst geen informatie verstrekken.

Een recente peiling van De Standaard toonde dinsdag aan dat de publieke opinie sterk verdeeld is over het lot van de kinderen van Syriëstrijders. “Er zijn in Vlaanderen ongeveer evenveel voor- als tegenstanders om de kinderen terug te halen", luidt het. Brusselaars werden niet opgenomen in de enquête.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Syrië , Irak , Gerrit Loots , Rudi Vranckx , Maya Vereecken , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni