De VUB heeft het op haar website over een “grote bezorgdheid over de gang van zaken in Turkije”. In de nasleep van de poging tot staatsgreep is de Turkse regering bezig met de openbare sector ‘uit te zuiveren’. Daarbij zouden al 50 000 mensen zijn opgepakt, geschorst of ontslagen. De Vrije Universiteit Brussel noemt het ontslag van 1500 academici verontrustend.
VUB veroordeelt ontslag Turkse academici
Niet alleen in de academische wereld vallen er ontslagen. Ook in het Turkse leerplichtonderwijs zijn al meer dan 15.000 mensen geschorst. Alle Turkse academici die zich in het buitenland bevinden moeten bovendien onmiddellijk terugkeren.
Hoewel de actie uitgaat van een democratisch verkozen bewind, vindt de Vrije Universiteit Brussel de praktijken verontrustend. Het voortbestaan van de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting in Turkije worden bedreigd volgens de Universiteit. “Het bestaan van een vrije academische wereld is van cruciaal belang voor het behoud van de democratie”, schrijft de VUB op haar website.
De VUB sluit zich daarom aan bij de veroordeling door de Europese Vereniging van universiteiten (EUA), de Liga van Europese onderzoeksuniversiteiten (LERU) en het netwerk van Europese hoofdstedelijke universiteiten (UNICA), waar de VUB lid van is. In de veroordeling stellen ze dat de door het bewind genomen maatregelen de verkeerde richting uitgaan. “Meer dan ooit heeft Turkije vrijheid van meningsuiting nodig en een publiek en open debat zoals dat wordt bevorderd door de sterke universitaire sector van het land.”
De VUB heeft ook beslist om langdurige uitwisselingen van studenten naar Turkije niet langer toe te staan.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.