Volgens het Vlaams regeerakkoord zal de gunstige erfenisregeling duolegaten binnen afzienbare tijd worden afgeschaft. Hoe dat moet gebeuren is nog altijd zeer onduidelijk. De VUB, die een mooie som inkomsten uit dit soort schenkingen haalt, nodigt de beleidsmakers en andere Vlaamse universiteiten uit voor een gesprek: “Ik hoop echt dat een overleg nog mogelijk is”.
VUB vraagt overleg over afschaffing duolegaten: ‘Dit wordt een gemiste kans’
Duolegaten zijn niet de meest voor de hand liggende manier om een testament te regelen, maar het heeft het aantal schenkingen aan goede doelen sterk beïnvloed. “Een duolegaat laat toe om én aan een goed doel te schenken, én aan verdere familieleden over te erven zonder dat die bedolven worden onder belastingen,” legt Isabelle Marneffe van de VUB uit.
Een duolegaat splitst de erfenis op tussen een goed doel en een ver familielid of een vriend of vriendin. Omdat de belasting om te erven voor hen zeer hoog liggen, neemt het goede doel die erfbelasting op zich. Win-win dus.
Geefgedrag stimuleren
“Het duolegaat is in leven geroepen om om geefgedrag aan goede doelen te stimuleren,” aldus Marneffe, en ook de VUB heeft daar voordeel aan. “Er circuleert momenteel ongeveer 10 miljoen euro in de VUB dat uit testamenten komt, ongeveer 90 procent daarvan komt uit duolegaten.”
Marneffe benadrukt dus het financiële belang van de regeling, maar het gaat ook iets dieper. “Mensen kunnen bepalen aan wat het geld wordt besteed, dat is vaak iets dat heel belangrijk was voor de mensen tijdens hun leven. Zo komt er vooral geld binnen voor kanker, Alzheimer en andere ziektes. Maar we hebben bijvoorbeeld ook een legaat dat er enkel op gericht is om de infrastructuur aan de VUB voor slechtzienden te verbeteren.”
Overgangsmaatregelen
Voor de VUB zou het verdwijnen van de regeling een grote impact hebben: “De meeste van onze erflaters wonen in Vlaanderen. Alumni, mensen die hier gewerkt hebben, of gewoon mensen die de ideeën van de VUB onderschrijven.”
Marnaffe vraagt een overleg met de beleidsmakers om oplossingen te vinden. “Hopelijk kan het duolegaat toch behouden worden, met striktere regels bijvoorbeeld. In ieder geval moeten er overgangsmaatregelen worden afgesproken. In de voorbije vier jaar is de VUB opgenomen in 50 nieuwe testamenten. Die mensen zijn nog in leven, dus hoe moet dat dan?”
De VUB stelt voor dat, wat er ook gebeurt, de testamenten die zijn geregistreerd bij de notaris voor 1 januari 2020 onder de oude regeling vallen. Tenslotte pleit de universiteit op een nultarief op alle legaten die naar een goed doel gaan, al compensatie voor het wegvallen van de oude regeling.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , VUB , Doulegaten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.