De burgemeesters van Sint-Gillis, Vorst en Anderlecht hebben beslist om de verkoop, het bezit en het gebruik van vuurwerk te verbieden tot en met 6 februari. De maatregel moet de veiligheid, rust en netheid in de gemeenten verzekeren aan het begin van het nieuwe jaar.
Vuurwerkverbod in Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst tot 6 februari
Lees ook: Vuurwerk in Brussel verboden tot maart
“Vuurwerk is een bron van overlast voor de buurtbewoners. Het gebruik ervan brengt ook de nodige risico’s met zich mee. De kans op ernstige verwondingen en zelfs verminkingen is enorm,” licht de burgervader van Sint-Gillis, Charles Picqué (PS), de beslissing toe. Die werd genomen in overleg met de burgemeester van Anderlecht, Fabrice Cumps (PS), en waarnemend burgemeester van Vorst Mariam El Hamidine (Ecolo).
Boete tot 350 euro
De gevaren die verbonden zijn aan het gebruik van vuurwerk, beperken zich ook niet alleen tot feestelijkheden. De politie komt ook steeds vaker in contact met voetzoekers en vuurwerk op betogingen. Zo namen agenten van de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene afgelopen zondag nog tientallen vuurpijlen in beslag van mensen die op weg waren naar het protest tegen de coronamaatregelen.
Het is niet de eerste keer dat het verbod op vuurwerk deel uitmaakt van een gemeentelijke verordening. Nieuw is wel dat ook de verkoop ervan is opgenomen in de tekst. Elke inbreuk kan worden bestraft met een boete van 175 tot 350 euro, met inbeslagname van apparatuur en met een eventuele tijdelijke sluiting van een verkooppunt.
Algemeen verbod
Voorlopig wordt het verbod slechts in enkele gemeentes opgelegd. Groen-parlementslid Juan Benjumea dringt er bij minister-president Vervoort (PS) dan ook op aan om het verbod door te trekken in heel het gewest. "We zijn allemaal Brusselaars. Het zou absurd zijn dat inwoners van de ene gemeente geen vuurwerk mogen afsteken voor hun eigen deur, en dan verleid zouden worden om met hun vuurpijlen naar een andere gemeente te trekken. De minister-president moet voor duidelijkheid zorgen," aldus het parlementslid.
Naast het voordeel van de duidelijkheid zijn er voor Benjumea ook andere belangrijke redenen om een vuurwerkverbod te vragen. "Hoewel oudjaar een feestelijke nacht hoort te zijn, eindigt die door vuurwerk al te vaak in tranen en verdriet. Ieder jaar belanden mensen in het ziekenhuis met vaak zware verwondingen, of kost een onvoorspelbare vuurpijl iemand het leven. Dat willen we voorkomen."
Het Groen-parlementslid denkt daarbij ook aan de (huis)dieren in het gewest. "We weten dat vuurwerk met het bijhorende geknal huisdieren zoals honden en katten, maar ook andere dieren in ons gewest, heel veel stress bezorgt. Ook voor hen zou het een verademing zijn als het afschieten van vuurwerk met oudjaar aan banden wordt gelegd."
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Samenleving , Vuurwerk , gemeentelijke verordening , verbod