Vzw Amazone begeleidt werkzoekenden OCMW: 'Un bon melange'

Dylan Belgrado
© Brussel Deze Week
17/12/2014

Vzw Amazone in Sint-Joost engageert zich voor de vrouwenbeweging en gelijke kansen. Daarnaast is Amazone ook een Plaatselijk Initiatief voor de Ontwikkeling van de Werkgelegenheid (PIOW). De organisatie begeleidt mensen die door het OCMW worden tewerkgesteld een jaar lang om hun kansen op de arbeidsmarkt te verhogen.

Amazone werd een jaar geleden erkend als PIOW en heeft sindsdien recht op subsidies om medewerkers te coachen in het restaurant van de organisatie. “Dankzij de erkenning en de subsidies die we daardoor krijgen, kunnen we meer investeren in het coachen van de werknemers. De medewerkers kunnen ook cursussen volgen zoals taalcursussen of korte opleidingen die gerelateerd zijn aan hun functie. Door de erkenning hebben we het traject dus kunnen professionaliseren en uitbreiden,” zegt Marleen Teugels, directrice ad interim bij Amazone.

De medewerkers worden ingeschakeld in de zaal en aan het onthaal van het restaurant, en ook in de keuken. Teugels: “We leren hen vooral elementaire vaardigheden aan, zoals op tijd komen, bepaalde regels respecteren en in een team werken. Zaken die voor hen niet altijd voor de hand liggen. Het zijn vaak mensen met een fragiel statuut die een bijzondere aanpak en coaching vragen. Ook de coaches moeten worden begeleid opdat ze hun extra taak zo goed mogelijk kunnen uitvoeren en combineren met hun hoofdverantwoordelijkheden.”

De medewerkers komen via het OCMW bij een PIOW, zoals Amazone, terecht naargelang hun profiel en cv. Het team dat ze bij Amazone vormen is er een van verschillende leeftijden en culturele achtergronden. “Un bon melange,” stelt Martine Muyaya (20) die voor het onthaal van het restaurant wordt gecoacht. “Het traject staat ons toe actief te zijn, waardoor er geen leegte ontstaat op ons cv. We verbeteren hier bovendien ons Nederlands, een grote meerwaarde voor wanneer we werk gaan zoeken.”

Betere kansen
Mohamed Khaldoun (26) werkt in de zaal en ook voor hem is de begeleiding en ervaring bij Amazone belangrijk. “We krijgen hier de kans om werkervaring op te doen en om ons Nederlands te verbeteren. Daarnaast ontvangen we een loon, zoals een gewone werknemer.”

Volgens Teugels past het statuut als PIOW perfect bij waar Amazone verder voor staat. “Amazone zet zich in voor de samenleving, meer bepaald voor gelijke kansen. Sint-Joost is een van de armste gemeentes van het land, en door bepaalde mensen te begeleiden en te vormen, kunnen wij ervoor zorgen dat ze betere kansen krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni