Walk-in-testcentra, nachtleven op slot en een versnelde boosterprik: dit besliste het OC

TDN
© BRUZZ
26/11/2021
Updated: 26/11/2021 15.11u

Er komen 'walk-in-testcentra' om de zorg te ontlasten en de boosterprik zal sneller worden toegediend. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Ook in de horeca werd sterk ingegrepen. Discotheken blijven drie weken dicht. Cafés en restaurants mogen openblijven, maar moeten hun deuren sluiten om 23 uur. Ook privéfeesten worden verboden.

De verontrustende coronacijfers noopten premier Alexander De Croo (Open VLD) om het Overlegcomité vervroegd samen te roepen. "We hebben nooit in ons land zoveel besmettingen gehad," zegt De Croo. "Gelukkig hebben we zo'n hoge vaccinatiegraad, anders zaten we echt in een dramatische situatie. We zien wel de druk op de ziekenhuizen toenemen." De reguliere zorg dreigt in gevaar te komen, waardoor de regering zich verplicht ziet om extra maatregelen te nemen. De maatregelen voor de horeca en het nachtleven gaan morgen in, voor evenementen gelden de maatregelen pas vanaf maandag.

Zoals voorspeld, is er slechts nieuws voor het nachtleven. Minstens tot het volgende Overlegcomité over drie weken zullen discotheken en nachtclubs de deuren dicht moeten houden. Vorige week pas was beslist dat er mét mondmasker wel gedanst mocht worden in de clubs na een negatieve test. Die regeling gaat dus al op de schop. Er worden wel steunmaatregelen voorzien, benadrukte De Croo, die in lijn zullen liggen met de steun van de vorige sluitingsperiodes. Het gaat dan bijvoorbeeld om het dubbel overbruggingsrecht.

Cafés dicht om 23 uur

De horecazaken mogen openblijven, maar moeten om 23 uur wel verplicht sluiten. Bovendien mag je maximaal met zes personen tegelijk aan een tafeltje zitten op café of restaurant, behalve als het gaat om mensen van hetzelfde huishouden. Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan. De maatregelen voor de nachtclubs en de horeca gaan al vanaf zaterdag in. Ook de nachtwinkels moeten om 23 uur sluiten.

Private bijeenkomsten binnen worden verboden, met uitzondering van huwelijksfeesten en koffietafels. Bij die laatsten is een coronapas wel verplicht als er minstens vijftig mensen binnen of honderd mensen buiten aanwezig zijn. Voor de rest gelden dezelfde regels als in de horeca. Dansen met een mondmasker is toegelaten.

In de privésfeer grijpt het Overlegcomité niet in. Daar rekent de politiek wel op het "gezond verstand". Zo wordt het gebruik van zelftests aangeraden en hebben bijeenkomsten buiten de voorkeur.

Publieke evenementen binnen kunnen enkel nog plaatsvinden als het publiek mag neerzitten. Ook een coronapas en een mondmasker zijn dan verplicht. Buiten moet er anderhalve meter afstand tussen de gezelschappen gegarandeerd kunnen worden. Verder zijn de regels van de horeca daar van toepassing.

Sportwedstrijden binnen mogen doorgaan, zowel voor amateurs als professionals. Er mag vanaf maandag geen publiek bij aanwezig zijn, al mogen minderjarigen nog wel vergezeld worden door hun ouders.

Telewerken verlengd

Het telewerken wordt nu al verlengd. Tot 19 december mag je maximaal één dag naar het werk komen, tenzij het niet anders kan. Vanaf 20 december zouden er dan twee terugkeerdagen mogelijk zijn.

Er moeten ook maatregelen komen in het onderwijs, maar de ministers van Onderwijs moeten dat nog uitwerken. Die worden wellicht maandag aangekondigd.

Volgens De Croo gaat het dan om maatregelen om klasgroepen beter te scheiden, hoogrisicocontacten doortastender op te sporen en nog meer in te zetten op ventilatie. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukte dat "sterk ingrijpen" nodig is "als we willen vermijden dat de scholen echt crashen".

Ook de buitenschoolse activiteiten komen volgens Vandenbroucke in het vizier. "De ministers van Jeugd moeten bekijken hoe we de kruispunten van besmetting kunnen stilleggen, en die situeren zich in allerlei jeugdactiviteiten binnen. De vraag is of die kunnen blijven doorgaan. Als we willen dat de scholen open blijven, zullen we elders heel moeilijke maatregelen moeten nemen."

Het is nog niet zeker of leerkrachten voorrang krijgen op een boosterprik. Dat debat vindt morgen plaats.

Het volgende Overlegcomité vindt plaats op 15 december, wanneer de maatregelen geëvalueerd worden. Minstens tot dan zijn ze van kracht.

Vaccinatie

De Croo benadrukt het belang van vaccins. "Sciensano heeft berekend dat dankzij de vaccins 30.000 ziekenhuisopnames voorkomen zijn." De komst van de boosterprikken zal daarom versneld worden. Mensen die AstraZeneca of Johnson&Johnson kregen, zouden vier maanden na hun laatste prik een boosterprik krijgen. Voor mensen die Pfizer of Moderna kregen, is dat zes maanden. Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort benadrukt nogmaals het belang van vaccinatie en de derde prik.

Ook de vaccinatie van kinderen van 5 tot 11 jaar staat op de agenda, al moeten de Hoge Gezondheidsraad en het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek hun advies daarover nog verstrekken.

Daarnaast zal meer ingezet worden op testen. Er komen "walk-in-testcentra", waar je gewoon kan binnenlopen om je te laten testen. Het is nog niet duidelijk op welke termijn deze centra open gaan en waar ze komen. Vandenbroucke laat weten dat er zaterdag verder gesproken wordt over de teststrategie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni