Watermaal-Bosvoorde begint deze week hun befaamde Japanse kerselaars te kappen. Liefhebbers, wees gerust: de bomen worden ook vervangen. Al zal dat in etappes gebeuren, om de met uitsterven bedreigde vliegende herten te sparen.
Watermaal-Bosvoorde schiet vliegende herten te hulp
De iconische Japanse kerselaars op de Georges Benoidtlaan in Watermaal-Bosvoorde zijn dringend aan vervanging toe. De bomen, die zo'n 100 jaar geleden geplant werden, vormen een risico voor voorbijgangers. De gemeente moet geregeld oude en zieke takken snoeien, en de wortels van de kerselaars vernielen op verschillende plaatsen het voetpad.
Daarom begint de gemeente deze week met de verouderde bomen te kappen, om zo ruimte te maken voor jongere exemplaren. Dat schrijft La Capitale. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Vliegende herten, een met uitsterven bedreigde keversoort, hebben van de kerselaars hun habitat gemaakt. De 'beestjes' kunnen meer dan 9 centimeter groot worden, en zijn daarmee een van de grootste kevers van Europa.
Verhuis
Binnen het Brusselse is er maar één gemeente waar de kevers nog voorkomen, vertelt onderzoeker Arno Thomaes aan BRUZZ. In bossen met veel schaduw gedijen ze bijvoorbeeld al niet. "De vliegende herten leven in het dode hout van de bomen, gezond hout vallen ze niet aan", zegt hij.
"Eigenlijk hebben de kevers niet zo'n strenge vereisten, maar de vrouwtjes leggen maar heel korte afstanden af", aldus Thomaes. "Als de gemeente de huidige bomen wil vervangen, moet ze nabij dus een geschikte plaats voorzien waar de beestjes naartoe kunnen verhuizen."
Omdat het vliegend hert een internationaal beschermde diersoort is, stelt Watermaal-Bosvoorde alles in het werk om de kevers te beschermen tijdens de aanleg van de nieuwe kerselaars. Dat benadrukt schepen voor Groene Ruimten Cécile Van Hecke (GMH) aan BRUZZ. "We voorzien speciale logementen van oude boomstronken voor de kevers", zegt ze. "Zij kunnen zo dus verhuizen naar hun nieuwe habitat."
'Mensen waarderen de kleurrijke bloesem'
De Georges Benoidtlaan valt ook onder de bescherming van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Bij werken is de gemeente is dus verplicht de originele opbouw van de wijk te bewaren. Ondanks alle uitdagingen vindt de schepen het belangrijk dat de straat - en de gemeente - ook in de toekomst haar groene imago bewaart.
"Veel mensen waarderen de kleurrijke bloesem die aan de kerselaars groeit tijdens de lente. We vervangen de bomen nu, zodat we binnen 50 jaar nog over Watermaal-Bosvoorde kunnen spreken als groene gemeente", besluit Van Hecke.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.