'We gaan door met e-inschrijven'
Maandagmorgen kreeg directrice Ann Van Damme van de basisschool Maria-Boodschap aan de Vlaamsesteenweg heel wat ouders over de vloer. "Ik zag blije gezichten, van wie hier met zijn kind terechtkan, maar ook veel ongelukkige gezichten, ouders die een weigering kwamen ophalen."
Van Damme heeft bedenkingen bij de nieuwe procedure. "Er zijn veel te veel technische problemen geweest. Ik sprak vanmorgen nog met een moeder die vier scholen heeft aangeduid, maar door een of ander technisch mankement lijkt het alsof ze niets heeft ingevuld."
Erger nog vindt Van Damme het feit dat de ouders anderhalve maand in onzekerheid verkeerden. "En sommigen staan nu net zo ver als op 1 januari. Ze hebben nog geen school. Als ze daarover met het LOP bellen, krijgen ze te horen dat ze in mei maar moeten aanschuiven." Bovendien is haar school nog weer wat witter geworden. Voor Van Damme is de eindbalans negatief. "Het systeem houdt te weinig rekening met hoe scholen werken en hoe ouders denken."
Haar collega Kris Verdoodt van Sint-Ursula in Laken is minder kritisch, maar houdt ook een dubbel gevoel over aan de aanmeldingsperiode. "Positief vind ik dat heel wat ouders door het nieuwe systeem aangezet werden om scholen te bezoeken die ze normaal gezien niet op hun lijstje zouden zetten." In haar concentratieschool heeft zich voor het onthaalklasje eindelijk weer een flinke groep Nederlandstaligen aangemeld. Maar voor de allochtone ouders lag de lat volgens Verdoodt te hoog. "Sommige ouders hadden niet in de gaten dat ze ook broertjes
en zusjes moesten aanmelden. Ik heb hen echt moeten nalopen."
'Aanschuiven aan poort is asociaal'
Vanraes geeft toe dat de aanmeldingsprocedure niet optimaal en met vallen en opstaan is verlopen, maar toch wil hij doorgaan met de e-inschrijvingen. "We kunnen niet afstappen van het systeem. Het zou asociaal zijn om de mensen weer voor de poort te laten aanschuiven."
Afgelopen weekend liet hij weten dat er nog deze week een evaluatie zou volgen, maar geen van de Brusselse onderwijspartners werd al uitgenodigd. LOP-voorzitter Dimokritos Kavadias vindt het te snel. Er moet voor hem een evaluatie op drie niveaus komen: de technische kant van de zaak moet bekeken worden; de Vlaamse en Franse ministers van Onderwijs moeten nagaan hoe het zit met de capaciteit, en het LOP moet de inschrijvingscriteria tegen het licht houden.
"De criteria zullen sowieso herbekeken worden. Misschien hebben ze niet gedaan wat ze moesten doen, namelijk iedereen net zoveel kans geven op een school die goed aangeschreven staat, een billijke selectie dus. Mensen met een kindje in een Franstalige crèche hadden minder kans: is dat billijk?"
Sociale spreiding
Vorig jaar onderzocht Estelle Cantillon hoe het zat met de sociale spreiding van de leerlingen. "We gaan nu kijken of er met de nieuwe methode een verbetering is. Wordt de concentratie doorbroken of niet? Maar het zal zeker tot eind april duren voor we meer duidelijkheid hebben."
Het LOP is dezer dagen de kop van Jut. Ten onrechte, vindt Kavadias. "We voeren alleen maar uit wat decretaal beslist werd. Wij krijgen nu de schuld, terwijl we al heel lang roepen dat er tekorten dreigen."
Tegelijkertijd erkent hij dat de structuur van het LOP misschien ontoereikend is voor een opdracht als deze. Het LOP, dat is immers een feitelijke vereniging van schooldirecties, onderwijsvakbonden, CLB's, minderhedenorganisaties, ouderkoepels met één door het ministerie van Onderwijs betaalde ondersteunende kracht en aan het hoofd een vrijwillige voorzitter-bemiddelaar. "We hebben geprobeerd een verandering op gang te brengen. Dat is altijd lastig en vergt wellicht meer energie dan onze structuur aankan."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.