Via de website topnoordrand.be peilen de Vlaamse en Brusselse administraties naar de mening van bewoners, bezoekers en pendelaars over plekken in de Noordrand, zowel boven als onder de gewestgrens.
Website verzamelt meningen over Vlaamse en Brusselse Noordrand
Gefrustreerd over de staat van het station van Vilvoorde? Of lyrisch over het onbekende Meudonpark in Neder-Over-Heembeek? Dergelijke meningen kan u nog tot midden januari in de groep gooien via de website topnoordrand.be. Iedereen die zijn mening ventileert, maakt bovendien kans op een ballonvaart boven de Noordrand. "We willen zicht krijgen op de waardering voor de regio van bewoners en mensen die er gaan werken of in de file staan", zegt projectverantwoordelijke Wiet Vandaele.
Met projecten als Uplace, de verbreding van de Ring rond Brussel, het geplande Eurostadion op Parking C, Neo op de Heizel en verschillende tramlijnen van De Lijn, staat de Noordrand de komende jaren voor ingrijpende veranderingen. Bovendien voelen ook Vlaamse kernen als Strombeek, Vilvoorde, Machelen en Zaventem de impact van de Brusselse bevolkingsgroei.
Grensoverschrijdend
De bevraging moet leiden tot een nieuwe totaalvisie op de Noordrand. "Er zijn enorm veel projecten en initiatieven in de regio, maar het is niet altijd duidelijk in welke visie die passen. In het beste geval zijn er twee visies: een Brusselse en een Vlaamse en die zijn dan vaak tegengesteld aan elkaar. Onze betrachting is een stuk om die visies naar elkaar te doen groeien."
T.OP Noordrand staat voor territoriaal ontwikkelingsprogramma Noordrand, een initiatief van de Vlaamse administratie voor ruimtelijke ordening, maar met medewerking van de Brusselse evenknie en de provincie Vlaams-Brabant. De bevraging bestrijkt zowel Vlaamse en Brusselse gemeenten, en dat is niet evident. "Er is vroeger al nagedacht over de Noordrand, maar tot nu toe keek elk Gewest enkel naar het eigen grondgebied. Het was vaak moeilijk om in gesprek te gaan. Mijn oudere collega's kregen amper toelating om met Brusselse ambtenaren te gaan praten. Maar tegenwoordig zitten we twee keer per week rond de tafel als collega's."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.