Wel geld, maar te weinig initiatief voor Brusselse kinderopvang

© brusselnieuws.be
30/09/2011
Vlaanderen trekt 22 miljoen euro extra uit voor kinderopvang. Daarmee moesten onder andere 180 extra plaatsen in Brussel gecreëerd worden. Maar door gebrek aan initiatiefnemers komen er uiteindelijk maar 139 plaatsen bij.

Er werd al een oproep gedaan voor een budget van 15 miljoen euro. Het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) voorzag daarmee 2.300 plaatsen, waarvan 180 in het Brussels gewest. "Maar er waren niet voldoende ontvankelijke aanvragen. Door dat gebrek aan initiatiefnemers komen er nu slechts 139 plaatsen bij," zegt woordvoerder Frederik Meulewaeter.

Brussels SP.A-parlementslid Elke Roex wijst met de vinger naar CD&V-minister Grouwels, die in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd is voor kinderopvang. "Zij is het die op zoek moet gaan naar initiatieven in Brussel, zij is het die de initiatieven selecteert," aldus Roex.

Het kabinet-Grouwels is verbaasd over de verontwaardiging van Roex. "In 2011 hebben we 297 plaatsen gecreëerd, een absoluut record," zegt woordvoerster Nathalie De Boelpaep. "In Brussel is het niet evident Nederlandstalige initiatieven aan te porren. Gelet op de historiek zijn we zeer tevreden met de resultaten van dit jaar."

Inkomensgerelateerde opvang
Een deel van de 15 miljoen euro is voorzien voor een uitbreiding van de inkomensgerelateerde opvang (IKG) voor zelfstandige opvangvoorzieningen. In dat systeem past de overheid een deel van de kosten bij, afhankelijk van het inkomen van de ouders.

In Brussel stappen er zo 21 zelfstandige initiatieven over naar het IKG-systeem. "Ook dat zijn er minder dan voorzien. Met de restmiddelen trokken we de IKG-vergoeding per dag per kind op van 25,75 naar 28,95 euro," zegt Meulewaeter. Die verhoging van de bijdrage wordt trouwens in heel Vlaanderen doorgevoerd.

"In Brussel zullen zelfstandige initiatieven niet snel overstappen naar het IKG-systeem. Commercieel gezien is dat niet interessant voor een kinderdagverblijf. Want omdat er zo veel vraag is, kunnen de crèches in Brussel een hoger tarief aanrekenen dan in Vlaanderen," antwoordt het kabinet-Grouwels.

Vlaamse doelstelling
De extra plaatsen in de kinderopvang passen in de Vlaamse doelstelling om tegen 2016 de helft van de behoefte aan kinderopvang in Vlaanderen op te vangen. Met de nieuwe plaatsen erbij zou 48 procent gedekt zijn.

Het Brussels gewest heeft tegen 2020 naar schatting meer dan 2.000 nieuwe plaatsen nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni