Het gemiddelde inkomen per inwoner is in alle gewesten gestegen. Alleen was deze stijging procentueel groter in Vlaanderen dan in Brussel. De welvaartskloof tussen beide gewesten neemt daardoor nog meer toe. "Mensen met een goed inkomen trekken vaak naar de rand." Zeven van de tien armste gemeenten van België, liggen dan ook in het Brussels gewest.
Welvaartskloof tussen Brussel en Vlaanderen neemt nog toe
In 2014, de meest recente cijfers, bedroeg het gemiddelde inkomen per inwoner in Brussel 13.839 euro. Dit is een toename van 314 euro ten opzichte van een jaar eerder en een vierde opeenvolgende stijging, zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
Ook in Vlaanderen is het gemiddelde inkomen per inwoner gestegen, van 18.163 euro in 2013 naar 18.949 euro in 2014.
BRUZZ nam er ook de cijfers van het jaar voordien bij. Op basis van de welvaartsindex, dit is de verhouding van het gewestelijke gemiddelde inkomen op het nationaal gemiddelde, is te zien dat het inkomen in Vlaanderen procentueel meer is toegenomen dan in Brussel. Voor het hoofdstedelijk gewest bedraagt deze index in 2014 immers 78 procent, voor Vlaanderen 107 procent. Dit verschil van 29 procentpunten bedroeg in 2013 nog maar 27,2 procent, wat er op wijst dat de welvaartskloof verder toeneemt.
Betaalbaar wonen
Volgens geograaf Christian Kesteloot (KU Leuven) is de suburbanisatie de belangrijkste verklaring voor deze grotere welvaartskloof. “Huishoudens met een goed inkomen, en al zeker in het geval van tweeverdieners, zijn doorgaans sneller op zoek naar een eigen woning”, zegt hij aan BRUZZ. “Om iets betaalbaar te vinden, belanden zij vaak in de gemeentes rond het gewest.”
Mensen met een hoog gemiddeld inkomen trekken dus weg uit de stad, terwijl er in omgekeerde richting net een toestroom is van armere mensen. “Deze tendens is al een aantal jaar zichtbaar”, aldus Kesteloot. “Maar vooralsnog is er geen kentering zichtbaar.”
Hierdoor blijven vooral mensen met een laag inkomen over in de stad. De Brusselse gemeenten behoren dan ook tot de armste van het land.
Sint-Joost-ten-Node staat ook dit jaar weer onderaan de rangschikking, met 8.824 euro gemiddeld inkomen per jaar, gevolgd door Molenbeek en Anderlecht. Twee Waalse gemeenten, Farciennes en Dison staan op vier en vijf. Schaarbeek, Brussel-Stad, Sint-Gillis, Koekelberg en nog één Waalse gemeente vervolledigen de top 10. Van de tien armste gemeenten in het land, bevinden er zich dus zeven in Brussel, besluit La Capitale.
Om de stadsvlucht te stoppen, stelde de Vlaamse bouwmeester eerder deze week nog voor wonen in de stad financieel aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld het kadastraal inkomen te verlagen in stadscentra en te verhogen op het platteland.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.