Volgende week starten de werken aan de Rogiertunnel. Vooral in de maand augustus zal het verkeer hinder ondervinden, want dan wordt de Kruidtuinlaan tijdelijk afgesloten. Auto's zullen al die tijd wel door de tunnel kunnen blijven rijden.
Werken Rogiertunnel: Kruidtuinlaan dicht in augustus
De werken aan de waterdichting van de Rogiertunnel worden over twee zomers gespreid, om op die manier de hinder voor het verkeer te beperken. In de zomermaanden is het immers altijd rustiger op de wegen dan tijdens de rest van het jaar.
De eerste fase van de werken start maandag 4 juli. Tijdens de eerste weken van juli zal gewerkt worden aan het kruispunt van de Kruidtuinlaan met de Ginestestraat. Dit kruispunt zal dan ook afgesloten worden voor het verkeer. De hinder zal evenwel beperkt blijven: het verkeer in de tunnel en op de Kruidtuinlaan zal gewoon kunnen blijven doorstromen.
Tijdens de tweede fase van de werken, van 23 juli tot 31 augustus, wordt de waterdichting ter hoogte van het Rogierplein aangepakt. Daarvoor moet de Kruidtuinlaan worden opengelegd, en zal deze bijgevolg worden afgesloten voor het verkeer. Auto's zullen dan moeten omrijden via de Noordwijk. Op onderstaand circulatieplan ziet u hoe het verkeer langs onder meer de Koning Albert II-laan, de Ginestestraat en de Simon Bolivarlaan zal worden omgeleid. (Vervolg artikel onder het plan.)
Het kabinet van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) kiest er bewust voor om deze waterdichtingswerken te laten samenvallen met de finale werken op het Rogierplein, waardoor de hinder op en rond het plein in eenzelfde periode gebundeld is.
Meerjarenplan
"Deze werken passen in het Meerjaren Investeringsprogramma voor de renovatie van de Brusselse tunnels", zegt Smet. "We zijn volop bezig met de uitvoering van dat programma zodat de veiligheid van de gebruikers verbetert. De werken aan de Rogiertunnel moeten doorgaan maar we doen er alles aan om de impact zoveel mogelijk te beperken."
Uit controles van het extern studiebureau SECO en Brussel Mobiliteit blijkt dat de huidige waterdichting van de Rogiertunnel verouderd is en geen bescherming meer biedt tegen waterinsijpeling. De insijpeling van water en zout in het dak van de tunnel hebben ervoor gezorgd dat de wapeningen en het beton op meerdere plaatsen aan de onderkant van het dak aangetast zijn.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.